Sommer og tid for salat

På varme dager frister det med en lett, frisk og sprø salat, og i disse dager høstes de første norske tidliggrønnsakene. Salatsesongen varer fra omtrent midt i mai og til slutten av oktober. Salat har kort holdbarhet, og bør nytes raskt etter at den er høstet. Pass på nå når den er kortreist og fersk, har god smak og frisk og fin farge.

– Du trenger ikke oppskrift for å lage god salat, forteller matfaglig ansvarlig i OFG Toril Gulbrandsen. I prinsippet kan alt brukes. Skal du planlegge en spennende salat er det lurt å tenke på å kombinere noe sprøtt, noe syrlig, noe bløtt, noe salt og noe søtt. Både smak og konsistens er viktig for den totale opplevelsen.

Hvordan bli mett av salat?

Mange forbinder salat med noe vi har ved siden av kjøtt eller fisk. Det kan det være, eller vi kan ha en lett grønn salat som forrett. Sist men ikke minst kan vi få salaten til å bli et fullverdig måltid til lunsj eller middag. Hemmeligheten er å tilsette litt proteiner i form av fisk, egg, cottage cheese, kjøtt eller bønner. Et måltid til å bli både mett og glad av.

Hvordan få frisk og sprø grønn salat?

  • Vask og tørk salatbladene og legg dem i en pose i kjøleskapet
  • Bland flere sorter – da blir salaten mer spennende både i smak og utseende
  • Ikke bruk kniv, men del bladene opp ved å rive dem i passe biter

Det lille ekstra

  • Ristede, og lettsaltede nøtter eller pinjekjerner er godt i grønne salater
  • Det samme er en topping med høvlet parmesan
  • En god dressing kan du enkelt lage med olivenolje, litt sitronsaft eller eddik og noen urter, eller du kan basere den på en lettrømme eller yoghurt.

Se flere gode tips til salater og dressinger på frukt.no.