Karl Petter Nylen konstaterer at det er mye på gang under Barnas Kiwanisdag. Foto: Tore Myrberg
Karl Petter Nylen konstaterer at det er mye på gang under Barnas Kiwanisdag. Foto: Tore Myrberg

Tekst og foto: Tore Myrberg

Når Kiwanis Club Risør går ut og sier «Barn – først og fremst», er det langt mer enn flotte ord i festtaler. Det være seg enten når det bevilges penger gjennom Kiwanismodellen, eller når det arrangeres Barnas Kiwanisdag på torget i Risør.

– Dette er en tradisjon første helgen i juni, og vi har arrangert Barnas Kiwanisdag i en fem års tid, forteller Karl Petter Nylén, som er president i den lokale kiwanisklubben.

Barnas Kiwanisdag handler i hovedsak om en rekke aktiviteter på torget, slik som hoppeslott, strikkløping, sumobryting, tur med Eliasbåten og lignende, i trygge former for barna. I tillegg selges det lodd på Kiwanisbåten, samt kaffe og vafler fra en popupkiosk.

– Dette er ikke noe vi tjener penger på, men det er viktig at vi viser oss fram. Og da er jo den beste måten å gjøre det på ved å skape aktiviteter for barna.

Deler ut 200 000

barnas-2
Stikkløp med ball er en morsom konkurranseform.

Siden det ikke koster en krone å benytte aktivitetene, holder Kiwanis den profilen de ønsker å ha, nemlig at det hele er et lavterskeltilbud til alle. Men, Kiwanis gjør så mye mer gjennom hele året.

– Noe av det viktigste vi gjør er humanitære utdelinger på ganske mange penger i løpet av et år. Mye går til Kiwanismodellen, og til grupper som ikke har så mye som andre barn. Der hjelper vi til med medlemskap og utstyr, men på en sånn måte at selv ikke jeg som president i klubben vet hvem som får støtte, sier Nylén.

Og det er flere som nyter godt at givergleden i Kiwanis.

– Vi har jo penger som vi gir for eksempel til grupper som speideren. Men, det er ikke alt vi gir penger til vi kan fortelle om. Og det er kanskje de som vi ikke kan offentliggjøre som er de viktigste å støtte. For de har et reellt behov.

Må stå på

Loddsalget på Kiwanisbåten er en viktig inntektskilde.
Loddsalget på Kiwanisbåten er en viktig inntektskilde.

Inntektene til Kiwanis Club Risør kommer imidlertid ikke av seg selv. Det må legges ned arbeid for å samle inn 200 000 kroner.

– Det betyr at vi må selge mange lodd på Kiwanisbåten, og i tillegg jobbe en del dugnad. Det er hovedinntektskildene våre.

Og når han ser utover aktiviteten på torget i solskinnet denne lørdagen, synes Karl Petter Nylén det er helt greit at man også gjør ting som ikke skal gi de store inntektene.

– Formålet er jo barn først og fremst, og det viser vi godt fram i dag, slår han fast.