Foto: Harald Lindstøl
Med utstyr fra kommunen kunne medlemmene i Rotary gå i gang.
Med utstyr fra kommunen kunne medlemmene i Rotary gå i gang.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Rotary/Harald Lindstøl

Etter en iherdig dugnad av Risør Rotaryklubb kan en av byens turistattraksjon igjen skinne slik den burde. For noen timers helhjertet innsats med kalking, var det som skulle til for å gi innseilingsmerket hvitfargen tilbake.

– Arbeidet med kalkingen har vel gått på rundgang mellom Lions, Kiwanis og Rotary, og Risørflekken har blitt kalket hvert tredje år. Den skulle vært kalket i fjor, så vi merket at det var litt på overtid nå, og den trengte absolutt å bli kalket, forteller Harald Lindstøl, som er president i Risør Rotaryklubb.

Et viktig symbol

Som risørpatriot og næringsdrivende, mener Harald Lindstøl at Risørflekken er et viktig symbol for byen.

– Det er jo litt av identiteten vår det med Risørflekken. Vi er veldig stolt av den, og det er jo en fantastisk utsikt når du kommer opp dit. Og ikke minst, bare det å vite at folk kan se Risørflekken 12 nautiske mil til sjøs. Det må ha vært et fantastisk syn for de som kom hjem med seilskutene i gamledager, og sikkert også for de som kommer inn med båt i dag.

Med slitasjen de siste årene tok det litt tid å få gjort ferdig kalkingen, slik at Risørflekken i de neste årene skal være et synlig innseilingsmerke og en turistattraksjon å vise fram.

– Det var mye jobb, men de i kommunen er veldig flinke. Yngve Hansen i kommunen har hjulpet oss. De kjører opp alt av kalk, ordner med blandemaskin og ordner med alle sånne ting. Men, vi må jo blande det og få det ut. Så vi var 10 – 12 personer fra Rotary som holdt på i tre – fire timer. Også er det litt skummelt helt på kantene og helt nederst. Der fikk vi ikke tatt, så neste gang burde vi hatt med klatreklubben på dugnaden, sier Harald Lindstøl i Risør Rotaryklubb.

Fakta om Risørflekken

Kilde: Risør Turistinformasjon

Risørflekken er et gammelt sjømerke med flott utsikt over byen, havna, Stangholmen og skjærgården.

Risørflekken er et av Sørlandets eldste seilmerker. Det var Hollandske sjømenn som først kalket denne fjellknausen på 1600 tallet, som er synlig 12 nautiske mil (ca. 22 km.) av land. Grunneieren ble så tidlig som 1641 pålagt av kongen å holde det kalkede fjellpartiet ved like. Til gjengjeld fikk han kreve inn havneavgift fra båtene som ankom Risør Havn. Den dag i dag bruker skjøfolk og fiskere dette Risørflekken som navigasjonsmerke.

Risørflekken er en populær attraksjon for besøkende med storslagen utsikt, topp for fotografering, og perfekt for piknikk. Forresten betyr det hell i kjærlighet å kysse her oppe.