elever-lab
Per R. Flood viser elever fra videregående hvordan man fanger plankton.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Risør Akvarium lar elever ved Risør ungdomsskole og Risør videregående skole få nyte godt av at akvariet feirer 20-årsjubileum i år. Denne uken har man fått på plass en av norges største kapasiteter på plankton, for så å invitere ned seks skoleklasser til fordypning i temaet.

– Vi fikk bevilget ekstra penger av politikerne i Risør til oppussing og markering av at vi er 20 år, så dette opplegget er en del av 20-årsjubileet, forteller Tore Barstad.

Sa ja med en gang

Et tilbud om gratis kurs for skoleklassene ble tatt gått i mot, og det skulle bare mangle med tanke på hvem som underviser.

– Per R. Flood er lege og marinbiolog, og har blant annet laget en fantastisk bok som heter «Fjord», som har unike bilder av livet på havets bunn. Da jeg selv hørte ham ble jeg så fascinert at jeg ringte ham for å høre om muligheten for å få ham hit, og responsen var at han gjerne ville komme, sier Barstad.

Per R. Flood er en stor kapasitet innen forskning, og har gitt ut bok med fantastiske bilder av livet på dypet.
Per R. Flood er en stor kapasitet innen forskning, og har gitt ut bok med fantastiske bilder av livet på dypet.

I tillegg til å få en meget dyktig foredragsholder, som har skrevet et eget kompendium om plankton til slik bruk, fulgte det også en fotoutstilling med over fra Bergen. Og Per R. Flood er klar på at det er viktig kunnskap han deler med elevene.

 

– Plankton er grunnlaget for alt liv i sjøen, ja grunnen til at vi kan høste så store verdier, sier Flood.

Han føler han har fått god respons fra klassene som er på besøk.

– Jeg synes interessen er stor, men at det er et felt de har hørt lite om på forhånd. Og det er viktig at de lærer. Litt av grunnen er at den gamle kunnskapen fiskerne hadde, tegnene de hadde når de skulle ut for å fiske, har gått i glemmeboka etter at ekkoloddet kom.

Roser akvariet

Som en kunnskapsrik mann, roser Flood det arbeidet Risør Akvarium legger ned for å spre kunnskap blant annet om plankton.

– Det er helt vesentlig for at nye generasjoner skal forstå at fisken kommer ikke av seg selv. Den har et ærende. Det er slik at grunnen til å makrellen kommer inn i fjorden, er at den er på jakt etter sin spesielle næring.

Og marinbiologen er direkte imponert over at man i Risør akvarium har fått på plass et eget laboratorium.

– Dette er første gangen jeg er i Risør, og det er en meget vakker by. Det er ikke mindre enn prisverdig at de har et laboratorium i tilknytning til akvariet. Det har de ikke engang i Bergen ennå.

For det trengs gode mikroskop for å se plankton med det blotte øyet.

– Mye av problemet er at plankton blir gjennomsiktig for å gjøre seg usynelig for sine fiender. Dermed legges de ikke merke til. Men, det betyr ikke at de ikke har betydning.

 

Tore Barstad i Risør Akvarium og Jørn Frode Jordgrav, som er elev på Risør videregående skole, ser på plankton.
Tore Barstad i Risør Akvarium og Jørn Frode Jordgrav, som er elev på Risør videregående skole, ser på plankton.

Spennende skoledag

For elvene fra Biologi 1 på Risør videregående skole, ble det en annerledes skoledag med mye mer praktisk tilnærming enn vanlig. Det satte elevene helt tydelig pris på.

– Så lange har det vært greit. Det er spennende. Det er også fint å komme ut fra klasserommet for å se i virkeligheten hva det vi lærer om, sier Jørn Frode Jordgrav fra Gjerstad.

Han likte godt den kunnskapen elevene fikk ta del i.

– Det er merkelig å se at det er ting med farger i sjøen i Norge, og ikke bare i utlandet som de fleste nok tror, sier Jordgrav.