Havørn i Risør. Foto: Halvard Ellefsen
havorn-2
Havørnen tok med seg torsken og fløy opp i et tre. Foto: Halvard Ellefsen

Tekst: Tore Myrberg   Foto av havørn: Halvard Ellefsen

Noen tilfeldighet var det ikke da Halvard Ellefsen tirsdag denne uken fikk noen utrolig flotte bilder av en havørn i nordfjorden i Risør. Men, det var også langt fra noen selvfølge. Det måtte mange bomturer til før bildene av havørn med en torsk i klørne var i boks.

– Dette var en opplevelse av de helt store. Det var helt rått å se på at havørnen plukket opp torsken, så det var nesten litt synd at jeg kun så det gjennom linsa, forteller Ellefsen.

Jaktet dette motivet

Med tankene på bildene som ble resultatet, er det få som synes det er synd at hobbyfotografen fanget havørnen på minnebrikken. Så er da også det å ta bilder av rovfugl noe av det morsomste Halvard Ellefsen vet om.

– Det ligger mitt hjerte nært, og havørnen er jo den største rovfuglen vi har her til lands.

Og selv om bildene er flotte, skulle han ønsket at han hadde truffet enda bedre.

Halvard Ellefsen er sjeldent å se uten fotoapparat. Foto: Tore Myrberg
Halvard Ellefsen er sjeldent å se uten fotoapparat. Foto: Tore Myrberg

– Jeg var på jakt etter å få dette motivet med at havørnen tar fisk. Da det hele skjedde merket jeg at jeg ble stresset. Jeg kjente adrenalinet i flere timer etterpå.

For å få til det hele hadde han med seg kilostorsk som ble kastet ut i vannet.

– Dette er første gangen jeg har fått prøvd denne metoden, og jeg føler jeg fikk brukbare bilder, sier Ellefsen.

Vanskelig å treffe

Målet er å få et bilde akkurat i det øyeblikket ørnen tar fisken. Derfor blir det flere turer ut i båt i tiden som kommer.

– Drømmen er å få tatt den akkurat i nedslaget, og spesielt om den kommer med fronten i mot og bremser med vingene. Utfordringen er at når man sitter i en liten båt er det vanskelig å få det stødig nok til gode bilder.

Etter at Ellefsen la ut bildene på Facebook tirsdag kveld, har det kommet mange kommentarer. Dette er tilbakemeldinger han setter pris på.

– Det er hyggelig med alle tilbakemeldingene. Bildene tar jeg mest for eget bruk, og kommer nok til å skrive ut et par av disse etter hvert, avslutter Halvard Ellefsen.