Foto: Rune Nylund Larsen
I 100 år har det vært kontinuerlig drift i disse lokalene på Moen.
I 100 år har det vært kontinuerlig drift i disse lokalene på Moen.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Rune Nylund Larsen

Det er få steder man kan vise til en kontinuitet som i båtbua til Emanuel Moen & sønn på Moen. Da er det ikke rart at arrangøren håper mange tar turen for å bli med på feire jubileet førstkommende lørdag.

– Feiringen av jubileet er slått sammen med Kystens Dag, noe som gjør at det blir ekstra mange aktiviteter i år, forteller Tove Esnault.

Over 100 til jubileumslunsj

Som en del av feiring, har Risør kommune og Kystkultursenteret gått sammen om en jubileumslunsj, og der er det mange som ville delta.

– Her kommer det inviterte gjester som enten har familiær tilknytning eller jobbtilknytning til Emanuel Moen & sønn. Hele 107 er påmeldt, og eldste som kommer er 92 år gammel. Det er Emanuel Moens datter, som tar turen hit fra Åseral, sier Esnault, som er prosjektleder for arrangementet. Egil Mo og Asbjørn Halvorsen skal fortelle litt om den historien som ligger i bygget. Både hvordan det var å jobbe der, men også historien om båtene som ble bygd.

 

Men, feiringen er ment å nå ut til det brede folkelaget, så det er langt mer enn lunsj for de inviterte som står på programmet.

– Det er jo Kystens Dag, og siden det er jubileum skjer det ekstra mye spennende denne lørdag. Vi ønsker jo at flest mulig folk skal få oppleve alt det man kan finne på Moen. Nemlig et Kystkultursenter med aktivitet i båtbuene. Her kan man se ekte båtbyggere i aksjon.

Mye som skjer

Hele arrangementet åpner klokken 13, men allerede fra 11.45 kommer man til å servere bursdagskake. Så det er ingen grunn til å komme til Moen i siste liten denne lørdagen.

– Åpningen klokken 13 blir med ordføreren og Marie Gregersen, som har tilknytning til trebåtbyggeriet. Så blir det masse aktiviteter for barn, slik det pleier å være. De kan ta roknappen, det blir dukketeater med Baldrian og musa, det er snekkerverksted hvor de kan lage sin egen båt, også har de blåst liv i den gamle smia hvor det ikke har vært glør på 20 år. Der har vi fått en smed som kommer med en lærling.

I båtbua er det lagd en utstilling som forteller historien til trebåtbyggeriet, både med gamle verktøy og banner med bilder.

– Også er det litt spesielt at vi har en forestilling i båtbue, som vil være en hyggelig maritim samling. Den skjer der historien startet, og atmosfære sitter jo i veggene der. Hele settingen er spesiell. Du sitter der på plankehaugen. Så får du historien om hvordan var det på Moen i forhold til hvordan det var ute i verden.

Litt ekstra

Med alt som står på programmet, mener arrangøren at det er ekstra gode grunner til å komme på besøk under årets Kystens Dag og jubileumsfeiringen for Emanuel Moen & sønn.

– Vi håper det frister, at det er litt mer aktiviteter enn det pleier og at man vil gjøre litt ekstra stas når noe skal feires. Men, til vanlig har jo Kystens Dag vært veldig godt besøkt, for det er jo et familievennlig arrangement.

Et arrangement som det krever litt å arrangere.

– Dette er jo et samarbeid mellom båtbuene, Kystlaget Risør II og «dugnadsgjengen». Sistnevnte er folk som tilhører området og som gjør en veldig viktig jobb, og som nok synes det er morsomt når folk legger turen til nettopp Moen, avslutter Tove Esnault.