Andreas Larsen og Asta Gautland Andersen i døra til Embla i Risør. Dette er eneste butikken i Risør hvor du får kjøpt lykketrollene.
Andreas Larsen og Asta Gautland Andersen i døra til Embla i Risør. Dette er eneste butikken i Risør hvor du får kjøpt lykketrollene.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Lykketrollene er tilbake i Norge, og denne gang som pyntegjenstander. Figurene man enten elsker eller hater, har blitt lovlige innvandrere gjennom et firma i Risør.

– Jeg er ansatt i WHdesign, som importerer disse fra Danmark. Lykketrollene er veldig populære i Danmark og Sverige, og nå håper vi de skal slå an også her i Norge, forteller Andreas Larsen.

Han tror de fleste voksne har et forhold til disse små bustete trollene.

– Alle har et forhold til lykketroll. Det merker jeg når vi er på messer og noen blir sinna når de ser dem fordi de var livredde for lykketrollene da de var små.

I Risør først

Håpet et at lykketrollene skal bli populære over hele landet. Så langt er de i butikk i Risør og Kragerø her sør, samt i Oslo og Bergen.

– Vi har en jobb med å få solgt den inn, men får litt hjelp når filmen om lykketrollene kommer i november. Samtidig er det viktig å påpeke at dette er en designartikkel og ikke en leke. De er jo i porselen og med lammeullshår, sier Larsen.

Da er det kanskje ikke så merkelig at den første butikken til å selge produktet ligger i Risør.

– Jeg tok kontakt med Asta Gautland Andersen hos Embla, og hun sa umiddelbart at hun skulle ha en av hver.

Har troen på trollene

Det betyr at Embla har solgt lykketrollene siden påske, og at de første trollene har fått nye eiere.

– Vi er jo ikke inne i sommersesongen ennå, men vi har solgt greit. Det er helt klart at folk enten synes lykketrollene er grusomme, eller så faller de pladask. Så jeg har troen på disse i sommer. De jo så artige, sier Gautland Andersen.

Det håper Andreas Larsen at også flere skal mene. For så langt er det et stykke igjen før lykketrollene utgjør en full arbeidsplass.

– Jeg håper jo at dette skal vokse slik at jeg på sikt kan være 100 prosent fokusert på lykketrollene, sier han.

Om de merkverdige figurene nå vil føre til at Larsen får et nytt klengenavn på byen, bryr han seg imidlertid ikke noe om.

– Om noen skulle begynne å kalle meg lykketroll eller lykkelarsen, så gjør ikke det noen ting. Jeg har troen på at dette kan slå godt an, avslutter Larsen.