Ny steinmolo på Stangholmen. Foto: Thomas Lorentzen
Dag Eikeland gleder seg til en sesong på Stangholmen hvor man endelig har en steinmolo til å ta det verste været.
Dag Eikeland

Tekst: Tore Myrberg   Hovedfoto: Thomas Lorentzen

Fyrvert Dag Eikeland trekker på smilebåndet når folk spør hvor Stangholmen ligger. For i år har han en helt ny forklaring i forhold til tidligere.

– Når folk spør sier jeg at Stangholmen er i enden av Risørveien. Det er jo stein fra nettopp Risørveien som utgjør den nye steinmoloen.

En drøm som blir sann

Driften av Stangholmen går inn i en ny tid når man nå får langt roligere forhold langs brygga. Steinmoloen blir en effektiv bølgebryter i så måte.

– Dette er noe jeg har ventet på lenge. Noe jeg alltid har ønsket, men ikke turt å drømme om. Nå får vi på plass permanente bryggeløsninger der ute, sier Eikeland.

Det betyr bedre kapasitet i gjestehavna.

– Den blir betydelig større, noe vi trenger. Kapasiteten har vært alt for liten tidligere. Den nye steinmoloen gjør at jeg i år har lagt ut to flytebrygger. Den ene er visst nok ikke så lang, for vi må dra litt erfaringer i alle typer vær hva steinmoloen har av betydning. Nå har jeg denne uken hatt folk fra Telebryggen ute for å lage nye fester, og jeg tror vi framover kan la betongmoloen ligge fast gjennom hele året.

Kostbart men viktig

Nå blir det spennende å se hva steinmoloen får å si på besøket. For det er også betydelige kostnader for Eikeland når hele gjestehavna blir større.

– Det er kostbart å holde bryggene, og alt skal jo dekkes inn gjennom salg av mat og drikke. Vi tar jo ikke havneleie av båtene som legger til.

Full effekt regner han først med å ha i 2018.

– I de to første årene vil steinmoloen kun være en bølgebryter, da steinfyllingen trenger tid til å sette seg. Så vi anbefaler ikke båter å ligge inntil nå de første sesongene. I såfall gjør de det på eget ansvar. Og det ligger ikke inne i kommunens budsjetter å gjøre noe mer med den før i 2018.

For de som venter på at sommeren offisielt kommer i gang, kan fyrverten fortelle at sesongen på Stangholmen starter opp 22.juni i år.

– Da starter båten å gå, sier Dag Eikeland.