Skattejakt for små og store

 

Stella Holm (8) gir en acatnhusvase til Einar Dyrøy.
Stella Holm (8) gir en acatnhusvase til Einar Dyrøy.Det å ta turen innom Fretex Risør, er som å gå på en skattejakt hvor du plutselig oppdager det som betyr så mye mer for deg enn for alle andre.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Kundene kommer og går i jevne strømmer ut av lokalene, og dette til tross for at Fretex Risør har inngangsdøra ut mot en Øvregate, som ikke er av de mest trafikkerte.

– Det er mange turister som er innom. De handler nødvendigvis ikke så mye, men bruker nok butikken for å gå på skattejakt, sier Einar Dyrøy, mens han retter litt på capsen med merket fra Frelsesarmeen.

Kan gjøre kupp

Hans erfaring er at turistene ikke har plass til å ha med seg så mye ekstra i baggasjen, Derfor kjøper de gjerne de små tingene.

– Man vet jo aldri hva som finnes. Kanskje de gjør et skikkelig kupp. Vi legger i hvert fall opp til det.

For prislappene er særdeles hyggelig lesing, og i tillegg ser ikke Dyrøy bort fra at også de som setter prisene kan bomme. Men, om det er mistanke om at en gjenstand som er levert inn er kostbar, tar man en sjekk.

– Vi bruker en del tid på internett på de gjenstandene.

Gjenbrukstanken

Av de som kommer inn, er det også en del som har med seg gjenstander de skal levere. Jens Christian Holm har med seg datteren Stella for å gi bort ting som ikke lenger hadde sin naturlige plass på Hytta på Gjernes.

– Vi har levert her mange ganger. Når man gjør endringer på hytta er det jo leit om man må kaste ting som er fullt funksjonelt. Så i stedet gir vi det til Frelsesarmeen.

Og det betyr ikke så mye om noen av gjenstandene kanskje har en god bruktverdi.

– Det handler jo litt om gjenbrukstanken. Nå får noen andre muligheten til å bruke de tingene vi ikke trenger, sier Holm.

Og det går ikke mer enn fem minutter før ett av teppene han hadde med er solgt videre.

Magnus Simonsen droppet både is og godteri for i stedret å kunne få med seg en stor kosehund.
Magnus Simonsen droppet både is og godteri for i stedret å kunne få med seg en stor kosehund.

Basert på frivillighet

I butikken tar Einar Dyrøy oss med opp på det som for ikke lenge siden var podiet hvor talerne sto og skapte entusiasme under Frelsesarmeens møter. Nå er det tilholdssted for en del av de litt dyrere gjenstandene.

– Ser du det bildet? Et litografi som vi selger til 600 kroner. Jeg har selv snakket med kunstneren, og tilsvarende selges i galleri andre steder til 2500 kroner.

Og det er ikke alt man har plass til i lokalene i Øvregate.

– Vi selger også en del på Facebook. Selv om vi har egne facebooksider, er det de vanlige salgssiden vi noen ganger legger ut ting på.

Øyet som ser

Jevnlig får han beskjed om at noen har en garasje eller lignende full av ting som de skal kaste. Og med trent øye plukker han da ut de tingene som heller burde få en ny eier.

– Det er jo slik at ting folk gjerne vil bli kvitt, jo kan ha en verdi. Men jeg opplever også at ting ikke er så mye verdt som jeg tror.

Men, alt trenger ikke å koste mye for at det skal bli overskudd, når alt arbeidet er basert på frivillighet.

– Vi holder åpent tirsdag til lørdag utelukkende med frivillige. Dermed kan det også skje at vi holder stengt om noen blir sjuke. Det er heldigvis ikke så ofte, så muligheten til å gå på skattejakt er stor de fleste dager, sier Einar Dyrøy, før han må betjene nok en kunde som har funnet noe som kan være vanskelig å finne i andre type butikker.

risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
elektro
atletixny