Med kort vei fra Risør til Brokelandsheia, er det kanskje ikke så rart at det er en god del lokale bedrifter som har stand på Brokelandsheiadagene.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Brokelandsheiadagene

Fredag braker det løs på Brokelandsheia, og etter en rask opptelling kommer markedsgeneral Rune Hagestrand fram til at det i år er med 13 utstillere fra Risør.

– Hvor mange som deltar fra Risør varierer fra år til år. Det er alltid noen gjengangere, men også noen nye, forteller Hagestrand.

Savner munkene

På lista over stands som er leid ut til risørbedrifter, finnes et selskap som har spesialisert seg på krydder

– Vi får besøk av Spiceon.no, som tilbyr krydder i alle varianter. Dette er noe jeg tror vil passe bra inn i vårt konsept. Ellers må jeg si at det er synd at ikke Vanja Egeland fikk anledning til å komme i år, både pga. de velsmakene munkene, men ikke minst pga. henne som person. Hun er en ekte gledesspreder som vi gjerne skulle ha med oss hvert eneste år, sier Hagestrand.

Samtidig burde det være noe for en hver smak på Brokelandsheiadagene, da det kun er en håndfull ledige plasser igjen med noen få dager til det hele starter.

– Totalt ser det veldig bra ut, og vi nærmer oss en kilometer med stands. Og 54 av utstillerne er nye av året.

Avhengig av Risør

Med sin plassering langs E18, trekker Brokelandsheiadagene til seg besøkende fra et stort område, hvor Agder og Telemark er viktigste nedslagsfelt. Som nabokommune er naturlig nok markedet også avhengig av godt besøk fra Risør.

– Om Risørs innbyggere kommer på besøk er naturligvis av stor betydning for om dette blir en suksess eller ei, så jeg håper riktig mange har lyst til å ta turen opp til oss. Det er jo en noe annerledes festival enn det som finnes i Risør, så konseptene burde utfylle hverandre på en god måte, sier Hagestrand.

Og i år er det også risørband på plakaten under arrangementet.

– Ja, The Rollers spiller på Lyngrillen på fredagskvelden, og er med på å gjøre helgen komplett med konserter både på dag og kveldstid. Vi satser vi på «stinn brakke» i festvalteltet lørdag kveld, der partybandene Staysman & Lazz og Plumbo garantert vil løfte stemningen i takhøyde. Det er jo bare 20 minutter unna Risør sentrum, så vi håper at mange fra byen tar en tur ut til «heia» på lørdagsfest! Vi har allerede solgt billetter til publikum fra Kristiansand til Halden, så jeg tror det blir ekstra folksomt i år.

Første år med inngangspenger

På sosiale medier i Gjerstad, har det gått en debatt rundt at man i år må betale for å komme inn på markedet. Rune Hagestrand forteller at det er helt nødvendig at publikum bidrar med inngangspenger.

– Jeg håper og tror dette vil gå greit. Det er en tid for alt, og å drive dette arrangementet uten et bidrag fra publikum går bare ikke lengre. Alternativet ville være å bygge ned arrangementet i stedet for å bygge det opp.

Det mener han ville gått ut over mye av det frivillige organisasjonslivet i Gjerstad, også foreninger hvor det er mange fra Risør med som deltakere.

– Jeg har estimert at det lokale foreningslivet henter inn bortimot en halv million kroner denne helgen ved å stå parkeringsvakt, sitte i inngangsbodene, ha vakthold, samt å selge lodd, vafler og annet fra sine stands. Om man støtter opp om Brokelandsheia ved å betale inngangsbillett, støtter man derfor samtidig opp om frivilligheten og tilbud spesielt for barn og unge i våre to kommuner hele året. 

Skal – skal ikke

Ved å innføre inngangspenger har Hagestrand hevet nivået på underholdningen på dagtid, underholdning som er inkludert i billetten.

– Det har faktisk aldri vært så omfattende noen gang. Vi byr på konserter for både unge og godt voksne, flere konkurranser med skikkelige flotte premier, og har heller ikke glemt de aller minste. Men, det er selve handelsmessen, med et stort utvalg leverandører, som nok uansett er vår hovedattraksjon.

Av enkeltposter i programmet, er det «Skal – skal ikke» han kanskje gleder seg mest til selv.

– Selv om det aldri er livsfarlig å delta, er det nok muligens noen som vil angre på at de meldte seg på. Men angeren varer som regel bare til alle tusenlappene skal deles ut som takk for innsatsen. Da er det alltid verdt det, hvert eneste år, avslutter Rune Hagestrand.