[et_pb_section admin_label=»section»][et_pb_row admin_label=»Rad»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Hovedbanner gruppe 1″ background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid» disabled=»off» disabled_on=»on||»] [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Hovedbanner gruppe 2″ background_layout=»light» text_orientation=»left» disabled=»off» disabled_on=»on||» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 29) [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=»Rad»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Mobilbanner gruppe 1″ background_layout=»light» text_orientation=»left» disabled=»off» disabled_on=»off|on|on» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 26) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Mobilbanner gruppe 2″ background_layout=»light» text_orientation=»left» disabled=»off» disabled_on=»|on|on» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 13) [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=»row»][et_pb_column type=»1_2″][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»]

Når butikkene i Risør åpner dørene allerede klokken 13 de to neste søndagene, bryter de med norsk lov. Og det for tredje året på rad.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Det er en tradisjon at butikkene i Risør holder åpent to søndager før jul, og det tillater lovverket. Problemet er bare at man begynner allerede klokken 13, mens loven sier man kan holde åpent mellom 14 og 20 de tre siste søndagene før jul.

– Jeg ser i lovdata at hensikten er: For å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet, skal det være helligdagsfred i samsvar med reglene i denne lov. Etter loven har vi da en time feil, men i praksis ser det ut til å fungere godt for lokalsamfunnet, sier Unni Olimb Norman, som er daglig leder i Risør By AS.

Endret seg i 2014

Hun poengterer også at man har lagt opp programmet for julen i et samarbeid blant annet med kirken, og at butikkene i Risør ikke utnytter muligheten til å holde åpent tre søndager.

– Butikkeierne ønsker å holde seg til to, det vil si den 11. og den 18. desember.

Tidligere holdt butikkene seg til lovverket, og det er neppe med vitende at man i 2014 begynte å bryte loven. Olimb Norman er litt usikker på konsekvensene dersom man nå må gjøre om på åpningstidene.

– Dette står jo trykket i magasinet og annonser, så vi risikerer jo at folk kommer en time tidligere enn det butikkene åpner i så fall. Da får jeg finne fram kakaokjelen igjen, slik at vi kan gjøre det koselig for folk mens de venter.

Misliker sterkt

Medlem i bystyret og i menighetsrådet, Lill Jorun Bredal Larsen (KrF) liker ikke å høre at butikkene i Risøer går utenfor lovverket.

– Jeg er i grunnen ikke så glad i søndagsåpent i det hele tatt, men vi har gått med på sommeren. Det er imidlertid ikke akseptabelt at butikkene ikke følger lovverket, sier Bredal Larsen til iRisør.no.

Hun var ikke klar over lovens krav om at butikkene først kan åpne klokken 14 disse søndagene før jul.

– Jeg har tydelig vis ikke satt meg godt nok inn i tidspunktene, men forventer at dette blir fulgt opp, sier hun.

Vanskelig å bytte nå

Med kun noen få dager igjen til den første søndagen, synes de næringsdrivende imidlertid at det er vanskelig å få gjort noe med åpningstiden i år.

– Dette er noe vi faktisk ikke var klar over, og jeg tror ikke butikkene tjener noe mer på at vi har 13 til 17 i stedet for fra 14 til 18. Nå står det annonser i avisa og i magasinet, så vi får hele ta en reprimande i etterkant, sier Willy Thorsen, som driver Sport 1 i Risør.

Han er imidlertid overbevist om at dette er siste året man gjør denne feilen.

– Jeg vil henstille til at vi følger dette på en lovlig måte videre, sier Thorsen.

Det er politiet som håndhever loven om åpningstider, men anmeldelser har ofte blitt nedprioritert og henlagt. Unni Olimb Norman i Risør By AS, sier de vil gå igjennom hvordan dette skal håndteres i framtiden.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=»1_4″][et_pb_text admin_label=»Widget 2 og 5″ background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 30) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Widget3 og 6″ background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Widget 1 og 4″ background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 8) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 5) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 21) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 22) [/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=»1_4″][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 23) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 24) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 6) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 10) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 11) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 9) [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=»Rad»][et_pb_column type=»1_4″][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 14) [/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=»1_4″][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 15) [/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=»1_4″][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 16) [/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=»1_4″][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 17) [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
atletixny
elektro