[et_pb_section admin_label=»section»][et_pb_row admin_label=»Rad»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Hovedbanner gruppe 1″ background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid» disabled=»off» disabled_on=»on||»] [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Hovedbanner gruppe 2″ background_layout=»light» text_orientation=»left» disabled=»off» disabled_on=»on||» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 29) [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=»Rad»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Mobilbanner gruppe 1″ background_layout=»light» text_orientation=»left» disabled=»off» disabled_on=»off|on|on» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 26) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Mobilbanner gruppe 2″ background_layout=»light» text_orientation=»left» disabled=»off» disabled_on=»|on|on» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 13) [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=»row»][et_pb_column type=»1_2″][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»]

Det er en god kombinasjon av å lære tradisjoner og språktrening når VIRKs venner inviterer til baking av norske julekaker.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Lukten av julekaker fyller lokalet, og ved benkene er det høy aktivitet. For de fleste av elevene fra VIRK er dette dere første møte med tradisjonelle norsk julebakst.

– Dette er alfa-klassen ved VIRK som lager norske julekaker for første gang. Alt som følge av et initiativ fra VIRKs venner, forteller Anniken Schandy Kvernvik.

Kjent med julekaker

Innsatsen fra elevene er på topp, og det er lett å se at dette er noe de alle synes er morsomt.

– Jeg liker å bake. Dette er moro, forteller Rabih Shoe fra Syria.

Med bakgrunn som sjef i et bakeri, tar han lett instruksjonene om hvordan de norske julekakene skal være.

– Det er viktig å lære slike tradisjoner, og dette er ikke så ulikt Syria. Det er mye kaker i julen der også, sier han.

Rabih Shoe liker å bake, og setter også pris på sitt nye hjemland.
Rabih Shoe liker å bake, og setter også pris på sitt nye hjemland.

Virkelig venner

Dette er andre året VIRKs venner holder bakedag før jul. Alt for å hjelpe nye landsmenn til rette i Norge.

– Vi er en gruppe frivillige som hjelper til med språktrening og slike ting. Til sammen er vi 18 stykker, og har tatt med oss elever på både båttur og hyttetur, og vi har planer om en skitur, forteller Ingunn Bjørndal.

Venneforeningen består mest av pensjonister, men også av folk i skiftarbeid som kan bidra på dagtid.

– Alle synes dette er veldig gøy, og vi koser oss når vi bidrar på tirsdager og onsdager. Blant de tingene vi hjelper til med er lesetrening i klassene, men også slikt som å holde bakedag.

Store stabler av kromkaker var noe av det elevene fikk på plass.
Store stabler av kromkaker var noe av det elevene fikk på plass.

Plass til flere

Historiene er mange om hvordan vennskap har utviklet seg ut fra den hjelpen venneforeningen har kommet med. Det er plass til flere venner i foreningen, og spesielt ønsker man kontakt med voksne som kan være med å gi kjøretrening.

– Det med førerkort betyr mye når man skal søke jobb, så dette er et viktig bidrag, sier Jon Bjørndal.

Ingunn og han understreker at kjøretreningen skjer i forståelse med lokale trafikkskoler. Jon Bjørndal holder jevnlig til og med forkurs til teoribiten.

– Du vet, det er så mange vanskelig ord når du ikke kan språket. Ord som rundkjøring og vikeplikt.

Nok til alle

Bilkjøringen ligger imidlertid et helt annet sted i hodet når store mengder julekaker begynner å bli ferdig under økten i kjøkkenet til kantina på Risør vgs. Og rett skal være rett. Vi telte ikke etter om det var sju slag, men med alle smaksprøvene vi fikk kan en mett journalist slå fast at det kjentes sånn ut.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=»1_4″][et_pb_text admin_label=»Widget 2 og 5″ background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 30) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Widget3 og 6″ background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Widget 1 og 4″ background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 8) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 5) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 21) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 22) [/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=»1_4″][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 23) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 24) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 6) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 10) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 11) [/et_pb_text][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 9) [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=»Rad»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_gallery admin_label=»Galleri» gallery_ids=»5669,5677,5676,5675,5674,5673,5671,5670,5667,5672,5668″ fullwidth=»on» show_title_and_caption=»on» show_pagination=»off» background_layout=»light» auto=»off» hover_overlay_color=»rgba(255,255,255,0.9)» caption_all_caps=»off» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid» /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=»Rad»][et_pb_column type=»1_4″][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 14) [/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=»1_4″][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 15) [/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=»1_4″][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 16) [/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=»1_4″][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 17) [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
elektro
atletixny