Et flerkulturelt kor med base i Risør er ferd med å vokse seg inn i Risørhuset. Over påske blir det spennende konsert med musikk og dans.

Tekst og foto: Tore Myrberg

«Samspill» startet opp for et år siden, og samles hver mandag på Skansen for å øve. Her er det med deltakere fra en rekke nasjonaliteter.

– Vi er noen norske, men de fleste er fra forskjellige andre land. Det vi alle har felles er musikken. Den er universell. Musikk og rytmer er ofte gjenkjennelige mellom kulturene, sier Sigbjørn Tønnesland.

Gjengen i «Samspill» øver hver mandag, og gleder seg til konserten i Risørhuset.

Mange på scenen

I de neste månedene blir øvelsene ekstra intense, da et stort arrangement står på trappene. 22. april håper alle i koret at mange kommer på deres konsert.

– Vi skal ha vår første store forestilling i Risørhuset, og har et spennende program med norsk og etnisk utenlandsk musikk. Mye av dette blandet sammen. Da blir vi 50 personer på scenen, og har med oss to barnekor og flere solister, sier Nora Madelaine Aanonsen.

Nå skal det presiseres at dette ikke første gangen du kan høre «Samspill», for det flerkulturelle koret liker godt å opptre.

– Tidligere har vi vært med på syrisk aften og flerkulturelt arrangement, Er vi flere enn fem, så opptrer vi, forklarer Aanonsen med et lurt smil.

Risørhuset blir imidlertid det største arrangementet for koret til nå. Da er det godt at de har med seg rutinerte hjelpere som Aanonsen, Tønnesland og mange flere.

– Vi som er med har hatt flere forestillinger i Risørhuset tidligere, så vi vet hva vi går til.

Vil gi noe

Med en god blanding av amatører og profesjonelle ligger det an til et flott og variert show. Og lysten til å formidle er stor.

– Vi vil at konserten skal gi noe til publikum, og at de som er med blir stolte. For selv om det er viktig med det sosiale i et kor, så er det musikken som står i fokus. At vi hele tiden beveger oss framover, sier Tønnesland.

Nettopp det er da også de i koret nødt til å gjøre. For når man setter sammen to stilarter som i seg selv kan være utfordrende til ett musikalsk stykke, må det jobbes hardt for å få alt til å sitte.

– Det er ikke så lenge igjen til konsert, så framover må alle møte på alle øvelser. I tillegg må den enkelte ta eget ansvar, noe de også gjør og som vi ser igjen på mestringsfølelsen de har.

Nora Madelaine Aanonsen dirigerer koret.

Godt blandet

Dette betyr igjen at det ikke er for å rekruttere nye korsangere at «Samspill» nå trer mer fram i søkelyset. I hvert fall ikke før etter konserten. De som er med nå, er en god blanding av nasjonaliteter.

– I hovedsak er det elever som enten går på Voksenopplæringen i Risør (VIRK) eller som har gått der. Så her er det med sangere fra mange nasjoner. I tillegg prøver vi å få med så mange lokale som mulig. Og det er ikke bare med folk fra Risør. Det er også fem fra Vegårshei i koret, men dessverre ingen fra Gjerstad eller Tvedestrand. Det burde vi hatt, sier Aanonsen.

Det hele er ment som et lavterskeltilbud for de som liker å synge.

– Vi har fått støtte både fra fylkeskommunen og Risør kommune, så dette skal være et gratistilbud, sier Aanonsen og Tønnesland før de samler sangerne i «Samspill» for å øve videre inn i mandagskvelden.