Det ble en liten familieskandale da Lewis Houck droppet å feire 70-årsdagen. Denne helgen rundet han 75, og samlet familie og venner.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Man skal langt tilbake for å finne den første sporen av interesse for astronomi hos Lewis Houck. I sine barneår på Hawaii, hvor han er født, var det bestefaren som var ledestjernen.

– Interessen har vært der hele tiden, for min bestefar skrev en bok om alt som har med astronomi å gjøre. Så hver gang vi var ute og det var natt, fortalte han om alle stjernebilder og hva de forskjellige stjernene het. Så jeg er vokst opp med dette, forteller Houck til iRisør.no.

Lewis Houck benytter anledningen til en selfi før selskapet lørdag.

Ransaket på flyplass

Interessen holdt som gjennom oppveksten, og da Houck kom i tenårene ble han veldig interessert i optikk.

– Jeg var ikke nærsynt, men med teleskop kom man veldig nær inn på ting. Jeg kjøpte meg et lite teleskop, som jeg kjøpte for å se planeter og krater på månen og sånt. Da jeg hadde kamerater på besøk ville de låne teleskopet for å ha med ned på stranda for å se på damer. Sånn var ikke jeg.

Så gikk interessen litt i dvale, ikke minst fordi tiden ble brukt på annen type arbeid. Men, helt borte ble nysgjerrigheten for verdensrommet aldri.

– I tenårene abonnerte jeg på astronomiske tidsskrifter for å holde meg oppdatert på hva som skjedde, men jeg hadde ikke råd til teleskoper. Men, da jeg ble eldre endret det seg, og jeg reiste til USA for å kjøpe det aller beste av sitt slag. Det var imidlertid bare så vidt jeg fikk det inn i landet. Dette var ett år etter Twin Towers bel sprengt, og det var streng overvåking på alle flyplassene. Der skulle jeg gå igjennom sikkerhetskontrollene med det store teleskopet mitt, og jeg bar det som en bazooka. Så jeg ble både stoppet og ransaket, men fikk det med meg til Norge.

Seilte inn til Risør

Med forkjærlighet for mørke steder hvor det er lettere å se stjernehimmelen, var det kanskje ikke så rart at Lewis Houck havnet i Risør. For det nytter ikke å bå i en storby om man ønsker god sikt mot fjerne himmellegemer.

– Jeg bodde i Oslo før jeg kom til Risør, og det er en stor fordel å bo her. I Oslo er det så mye lys at det gikk ikke å se Melkeveien en gang. Det er ikke så verst her i Risør når man kommer litt bort fra sentrum.

Samtidig var det gjennom sin samboer at Houck fant fram til den hvite by.

– Jobben min i Oslo var ferdig så jeg kunne bo hvor som helst. Min samboer hadde en bestemor som bodde her i byen. Så vi måtte alltid innom her noen uker. Så etter hvert ble det til at om vi skulle flytte noen gang, så måtte det være koselig å bo her. Vi fant et hus vi falt for, hvor det var helt mørkt på baksiden og alt lå i riktig himmelretning. Så da sa vi at vi tar det huset, så får jobbene komme senere.

Vekteren var hentet inn for å ønske gjestene velkommen til Risør.

Anerkjent

Og jobbene de kom. Både for samboeren og ham. Selv i en alder av 75 år, kommer det jevnlig bestillinger på oppdrag.

– Nå er jeg med i fire forskjellige astronomiforeninger hvor jeg holder foredrag, og jeg reiser også rundt på skoler. I tillegg skriver jeg artikler for magasiner.

Han er også brukt av blant annet NRK når de har brukt for en ekspertuttalelse.

– Plutselig ringer de og sier det har vært en utblåsning, og at de vil ha en fullrapport med en gang. Da hender det jeg nettopp har stått opp og ikke har hørt om det, slik at jeg ber de ringe om en halvtime når jeg har fått undersøkt. De bruker meg nok fordi jeg kan tolke det, og forklare ting litt enkelt når det skal ut til massene.

Pleier ikke feire

Med familie og venner på vei inn på rådhuset, forteller Lewis Houck at han vanligvis ikke feirer bursdagene sine.

– Hva er det å feire? Så jeg droppet å feire 70-årsdagen, og det ble en skandale. Så jeg bestemte å feire når det ble trekvart århundre. Og nå er vi jo der, og da ville jeg gjøre det ordentlig.

Når hverdagen senker seg i Granitten, er han igjen bak teleskopet på jakt etter spennende observasjoner på nattehimmelen.

– Hva annet skal jeg gjøre, avslutter Lewis Houck.