Dette bør du tenke på om datasikkerhet

Det ble en interessant aften i Sørlandsporten Næringshage da datasikkerhet sto på programmet tirsdag kveld. Stikkord: passord, oppdatere og backup.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Remie Andrè Overbeeke fra hverdagsit.no kom med gode tips, og deler villig av seg med noen grunnleggende regler som alle burde tenke over.

– Det er viktig å være bevisst på dine handlinger når det gjelder hva du holder på med på nettet. Sånn som når man er inne på epost. Vær skeptisk, og åpne kun epost du forventer å få. Ikke trykk i vei på alt av linker og vedlegg, men vær generelt skeptisk, sier Overbeeke.

Fanger informasjon

For enten man liker det eller ikke er det folk der ute som forsøker å fange informasjonen din. Det gjør at alle burde sikre seg med gode rutiner og ikke minst at ikke fremmed kan ta over kontrollen på maskinen.

– Passord er også et nøkkelelement. Bruk gode og lange passord som inneholder både store og små bokstaver og spesialtegn. Bytt passord en gang i måneden og ikke bruk samme passord på flere ting.

Det finnes passordprogram som gjør at du kun behøver å kunne et passord, mens programmet sørger for å holde orden på hvert enkelt passord som trengs for å komme inn forskjellige steder. Overbeeke er imidlertid litt skeptisk til denne typen programvare.

– Siden du har tilgang til alt gjennom ett passord, blir det som å legge alle eggene i samme kurv. Skulle passordet komme på avveie, så har du et problem.

Flere gode tips

Naturlig nok er det mer enn passord man må tenke på om sikkerheten skal ivaretas på en god måte. For det er ikke slik at man har en sikker maskin kun ved å være forsiktig.

– Det å oppgraderer programvare er veldig viktig. Mange er skeptiske til å oppgraderer fordi de er redde for endringer i hvordan ting ser ut. Men, sånn kan man ikke tenke. Oppgrader programvaren slik at du er sikker på at sikkerhetshull blir tettet, sier Overbeeke.

For at ikke den jobben skal bli for stor, har sikkerhetseksperten fra hverdagsit.no et godt råd.

– Ikke installer alt mulig på PC’en. Legg inn de tingene du har brukt for. Er det Word, Excel og nettleseren du bruker, så installer kun disse og la resten være. Jo mindre du har å oppdatere, jo sikrere er maskinen.

Husk Backup

Uansett kan man være uheldig å få datamaskinen infisert eller hacket. Av denne grunnen er det også viktig med en backupløsning.

– Dette finnes det løsninger for i de fleste maskiner, men det er viktig at man ikke legger backupen på samme harddisken. Da er jo mye av hensikten borte. Bruk en ekstern disk, og gjerne i kombinasjon med å lagre i en løsning på dropbox eller hva du skulle ønske av skyløsninger. Sånn at om det er noe som går galt på en eller annen måte, så har du alltid en backup.

Dette har blitt ekstra aktualisert gjennom «wannacry», viruset som krypterte datamaskiner over hele verden i mai i år.

– Når hele harddisken blir låst i et slik angrep er det lite du kan gjøre uten en backup, sier Remie Andrè Overbeeke.

Hverdagsit.no er et firma lokalisert på Vegårshei som tilbyr data og datasikkerhetstjenester. 

161015_215x215_irisor_hrbildeler
annonse_Lindal
risor-baatsenter-forslag
atletixny
elektro