En allsidig, kulturell dag på Kystkultursenteret

Med boklansering, utstillingsåpning og en rekke aktiviteter, var det nok å få med seg under Kystens dag på Moen denne søndagen.

Tekst og foto: Tore Myrberg
(Klikk på hovedbildet for å få opp en stor bildeserie fra Kystens dag på Moen)

Barna trives alltid på disse dagene. Og det er ikke så rart. For her får man gå rundt i spennende omgivelser, ta roknappen, kjøre med Elias og ikke minst boltre seg på verkstedet. Akkurat det gjorde Wilma Martinsen (9) fra Søndeled.

– Jeg har lag motorbåt på bestefars verksted, men ikke seilbåt sånn som vi gjør her. Grunnen til at jeg kom hit i dag er fordi Ella og Aurora skulle, og da ville jeg også, forteller hun til iRisør.no.

Wilma Martinsen benyttet anledningen til å lage seg en båt.

Mellom himmel og hav

Selv Kystens dag ble åpnet av ordfører Per Kristian Lunden (les åpningstalen nederst i denne saken) Den skjedde på Hammeråker. Samtidig åpnet det også en fotoutstilling i «Ødden galleri», en utstilling som varer gjennom sommeren.

– Tittelen på den er «Mellom himmel og hav», noe som også er navnet på facebooksiden min, forteller Turid Karlsen Danielsen.

Dette er andre året hun fyller utendørsgalleriet med nydelige naturfotografier.

– Jeg hadde her i fjor også, noe som var kjempehyggelig. Hit ut kommer det mange turister og ser, og det er moro.

Turid Karlsen Danielsen stiller for andre året ut i «Ødden galleri».

Egen favorittplass

En vandring blant Turids bilder viser tydelig at fotografen er litt over middels opptatt av havet. Og dette bekrefter hun mer enn gjerne.

– Hesviktangen er min favorittplass. Den ligger ved Krabbesund. Der finner jeg meg en lun krok hvor jeg plasserer meg, også prøver jeg å ta bilder av bølger.

Og skulle man ønske å se en utstilling med Turid Karlsen Danielsen i litt mer tradisjonelle former, finnes det muligheter til det i sommer.

– Jeg skal stille ut på Kilsloftet fra 1. juli. Men, jeg må si at «Ødden galleri» her på Moen er en fin plass å stille ut mine motiver.

Harald Lindstøl (stående) med (fra venstre) Lars Grønvold, Fredrik Denneche, Torstein Arisholm og Asbjørn Halvorsen.

Lanserte bok

Et av høydepunktene under Kystens dag i år, var lanseringen av boka «Båter til hele verden». Under et bokbad inne på verkestedet i det ene båtbyggeriet, var det trangt om plassen da Harald Lindstøl fikk litt av historien bak boka ut av forfatterne.

– Den er trykket opp i 500 eksemplarer, for vi vil at den skal forsvinne ut og bli eksklusiv, sier redaktør Torstein Arisholm med et lurt smil.

Han legger ikke skjul på at en bok om båter fra et båtbyggeri på Moen nok er mest ment for de spesielt interesserte.

– Men, Norge er jo et land fullt av nettopp spesielt interesserte. Dessuten er det mange som liker sin lokale historie, sier Arisholm.

Flere med

Bidragsytere til boka er Eigil Moen, Asbjørn Halvorsen, Torstein Arisholm, Lars Grønvold og Fredrik Denneche.  Halvorsen har tatt jobben med å spore båtenes vei ut i verden, et møysommelig arbeid.

– Det er er vel nysgjerrigheten som har vært viktigst, for utgangspunktet var til tider tynt. En god del er også tilfeldigheter. Men, når man først graver, er det mange spennende ting som dukker opp, forteller han.

Og det er kanskje ikke så rart. For det er ikke få båter som har blitt sjøsatt på Moen, og som har holdt en slik kvalitet at de fortsatt er på vannet og verneverdige.

– Jeg jobbet en periode som vikar hos Riksantikvaren, og Så 10-15 prosent av de trebåtene som er vernet, er fra Moen, sier Arisholm.

Han sitter i styret for Risør Kystkultursenter, og kan fortelle at det vil komme flere trykksaker for senteret i framtiden.

– Det å gi ut publikasjoner er en del av måten vi når ut til publikum på, så om et år eller to må vi få ut histiorier igjen.

Ordførerens tale på Kystens dag

Kystens dag er en viktig dag. Vi minnes historien og vi lærer å sette pris på kysten som en ressurs – en fornybar og vedvarende ressurs hvis vi tar vare på den – en ressurs for både rekreasjon og næring i framtida.

Kysten og havet er rammene for den ”blå vekst” som er en av de flere næringer vi skal leve av etter at olje- og gassalderen tar slutt. Havet og kysten har mange ressurser, sikkert flere vi ikke så langt har oppdaget eller tenkt på. Kanskje vi også kan lære noe av historien når vi planlegger den blå veksten i tiårene framover. Jeg tror vi kan lære noe av skala og størrelse i prosjektene. Vi blir sikkert avhengige av nasjonal og internasjonal forskning og satsinger, men vi må ikke glemme styrken som ligge i det nære og lokale. Båtbyggertradisjonen her på Moen og i Risør viser nettopp styrken og mulighetene i det lokale. Gjensidig og nær avhengighet, umiddelbart forståelse av behov, stor praktisk sans og kreativ tenkning for å løse kompliserte oppgaver har skapt enormt dyktige håndverkere og arbeidsformer og erfaringer som helt sikkert kan overføres til nye næringer.

Jeg vil også minne oss om at kysten binder oss sammen. Det er ikke minst viktig for oss i vår landsdel nå, der to fylker Aust-Agder og Vest-Agder skal bli ett Agder. Agder består både av kyst, innland og daler og det er ikke minst samspillet mellom innlandets ressurser og kystens muligheter for handel og utskiping som gjennom historien har utviklet landsdelen. Men siden vi nå arrangerer Kystens dag og står her ved kysten slår det meg hvis mye felles Agder har i nettopp kystens og kystens ressurser og muligheter. Det er også langs kysten de aller fleste i landsdelen har valgt å bosette seg og som byene ligger. Det er mye slående likt mellom byer som Risør, Tvedestrand, Farsund og Flekkefjord og det er også mange likheter mellom mindre steder langs kysten og fjordene som Moen og mange andre. Men få steder er båtbyggerhistorien dokumentert så godt som nettopp her på Moen. Her er et helt unikt kystkultursenter som kan og bør bli viktig for hele landet og Agder spesielt.

Med dette ønsker jeg alle et hyggelig og lærerik Kystens Dag. Takk til arrangører og mange frivillige og takk til de som ellers bidrar i et mangfoldig arrangement. Med det erklærer jeg Kystens Dag 2017 for åpnet!

Per Kristian Lunden, ordfører

risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
atletixny
elektro