[et_pb_section bb_built=»1″ admin_label=»section»][et_pb_row background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial» disabled_on=»on||» disabled=»off»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Hovedbanner gruppe 1″ background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid» disabled=»off» disabled_on=»on||» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial»]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial» disabled_on=»|on|on» disabled=»off»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Mobilbanner gruppe 2″ background_layout=»light» text_orientation=»left» disabled=»off» disabled_on=»|on|on» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 13) [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=»3.0.64″ background_position_1=»top_left» background_repeat_1=»no-repeat»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text background_layout=»light» text_orientation=»left» border_style=»solid» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial» _builder_version=»3.0.65″]

Egentlig skulle «Hawila» hatt plass helt inne på festivalområdet. I stedet må hun ligge på Damskipsbrygga, men er absolutt verdt et besøk.

Tekst og foto: Tore Myrberg

«Hawila» ble bygd på Moen i 1935 som en frakteskute, som ble brukt til å frakte is mellom Sverige og Norge. Nå, mer enn 80 år senere, er «Hawila» tilbake i Risør som følge av at en ikke-kommersiell organisasjon har reddet henne fra å bli hugget opp.

– Vi var på Moen onsdag kveld og så dørene «Hawila» ble født ut igjennom. Det var en veldig spesiell opplevelse, forteller Sara Azzara, som er av de 13 som er med på turen til Risør.

Les også:

82-åring kommer «hjem» til Trebåtfestivalen

Ville tilbake til Risør

Organisasjonen som reddet båten fra opphugging i 2013, fikk etter hvert stablet nok penger på beina til at man kunne starte restaureringen. Etter tre år kunne «Hawila» i forrige måned legge ut på en kort jomfru tur, før man tok turen til Risør og trebåtfestivalen.

– Vi ønsket å komme tilbake til de mest historiske stedene for båten før vi reiser videre ut i verden. Her kan vi i tillegg få vist fram en båt som er historisk for folk fra Risør, ja fra Norge. Også håper vi å kunne samle inn mer penger. Alle som seiler vet hvor mye det koster å holde en båt, sier Azzara.

Under besøket i Risør kan folk få komme ombord for å se båten. Sara, og de andre om bord håper derfor på godt besøk selv om de nå er plassert på Damskipsbrygga i stedet for ved fergekaia til «MF Øisang».

– På denne turen har vi også med noen artister, slik at det skal være show om bord.

Sara Azzara oppfordrer de besøkende på Risør Trebåtfestival om å gi litt i støtte til «Hawila».

Skal brukes aktiv

Restaureringen av «Hawila» er gjort med tanke på at båten igjen skal kun frakte varer. Tanken er at man etter hvert skal ta økologiske varer som cargo, og kapasiteten er 40 tonn.

– Siden den er brukt til frakt ser vi på dette som en måte å bevare en maritim arv, eller en kulturarv om du vil. Vi skal fortsette i «Hawilas» ånd. En seilskute kan tilby en renere transport, og det passer jo bra nå som folk er mer miljøbevisste. I tillegg ønsker vi å være til inspirasjon for de unge.

I tillegg til frakt, skal «Hawila» også brukes til å lære barn og seile.

– Vi hadde den første gruppen for noen uker siden, noe som var en fin opplevelse.

Litt ferske reker i byssa er ikke å forakte.

 

 

 

[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=»3.0.64″ disabled=»off» disabled_on=»|off|on»][/et_pb_code][et_pb_code _builder_version=»3.0.64″]Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 33)[/et_pb_code][et_pb_text _builder_version=»3.0.64″ background_layout=»light» text_orientation=»left» border_style=»solid» custom_padding=»0px|5px|20px|0px»]

elektro
spnh-profilann
atletixny
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row disabled_on=»on|on|on» disabled=»on» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_gallery _builder_version=»3.0.64″ show_title_and_caption=»on» show_pagination=»on» fullwidth=»on» orientation=»landscape» zoom_icon_color=»#000000″ hover_overlay_color=»rgba(255,255,255,0.9)» background_layout=»light» border_style=»solid» auto=»off» /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
annonse_Lindal
spnh-profilann
elektro
atletixny