[et_pb_section bb_built=»1″ admin_label=»section»][et_pb_row background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial» disabled_on=»on||» disabled=»off»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Hovedbanner gruppe 1″ background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid» disabled=»off» disabled_on=»on||» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial»]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial» disabled_on=»|on|on» disabled=»off»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Mobilbanner gruppe 2″ background_layout=»light» text_orientation=»left» disabled=»off» disabled_on=»|on|on» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 13) [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=»3.0.64″ background_position_1=»top_left» background_repeat_1=»no-repeat»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text background_layout=»light» text_orientation=»left» border_style=»solid» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial» _builder_version=»3.0.66″]

Det var på sin plass at statsminister stakk innom trebåtfestivalens far, Leif Nilsen, under sitt besøk. Vi fikk også en prat med den lokale trebåtbyggeren.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Nilsen har en viktig plass i historien til Risør Trebåtfestival. Han satte pris på at Erna Solberg tok turen innom festivalen.

– Det er hyggelig at hun kommer til Risør og kaster glans over trebåtene, sier Nilsen til iRisør.no.

Les også:

Fant godværet og hyggelig stemning i Risør

Hadde litt peiling

I tillegg til en prat på vei fra kystlagets trebåtbrygge, stilte Solberg en rekke spørsmål da de kom fram til Nilsens båt, en Risør Classic 850.

– Hun spurte blant annet om vedlikehold. Så jeg forklarte at dette er en mer moderne bygd båt. Det er mindre vedlikehold på en sånn enn på en tradisjonell trebåt.

Nilsen satt igjen med et inntrykk av at Solberg visste litt om bransjen.

– Hun kjente til Dolvik båtbyggeri i Bergen, som er kompanjonger av meg som tidligere har vært her og stilt ut. Så hun hadde litt peiling, sier Nilsen.

Allerede på vei fra trebåtbrygga til kystlaget kom Nilsen og statsministeren i prat.

Fin utstilling

Som en av gründerne til trebåtfestivalen er Nilsen kanskje en av det best kvalifiserte til å uttale seg om utviklingen for Risør Trebåtfestival. Han gir uttrykk for å være fornøyd med årets utgave.

– Jeg synes det er en veldig fin utstilling i år. En av de bedre. Men, toppåret var i 1990. Kjell Skarheim har tatt bilde fra toppen over havna i alle år, og da var det borti en 400 båter. 50 båter bare på Dampskipsbrygga. Siden det var nordisk seilas samtidig, var det mange store seilskuter også. Vi hadde fem båter i rekke på hver av pirene innover her.

Det er imidlertid tider man nok aldri kommer tilbake til. En av årsakene er konkurransen med alt det andre som skjer, blant annet en bluesfestival som fant ut at de ville bytte helg slik at den nå som regel arrangeres samtidig som trebåtfestivalen.

– De ti første årene gikk festivalen bare oppover, og så flatet det ut. Da kom det flere andre arrangementer, og bluesfestivalen kom på samme helga som oss. Det førte til at publikumstallene sank fra 25 000 og ned til 15 000. Nå ligger det vel på 13 000 til 15 000 på tre dager, og der tror jeg vi må regne med at det blir. For det er mye det samme typen publikum på bluesfestivalen og her. Før var det mange fra Risør som tok båten opp Telemarkskanalen for å være med på bluesfestivalen på Notodden.

Riktig vei å gå

Hvor viktig er så dagens trebåtfestival for trebåtbyggerne? For at det har skjedd mye siden starten på 80-tallet er udiskutabelt.

– I 1990 hadde vi 30 nybygde båter. Nå har vi en eller to. De kommer nok her og snuser, men det skjedde noe etter finanskrisa i 2008. Da stoppet det opp og alt håndverk som er tidkrevende ble flagget ut til lavkostland. Så det er veldig få som bruker penger på ny trebåt. Det går mer i reparasjoner og vedlikehold, sier Leif Nilsen.

I tillegg handler festivalen i våre dager mye om kystkultur.

– Den har måtte dreie over. Var i utgangspunktet ment å føre til flere nybygg for båtbyggerne. Når det har stoppet opp er det viktig at man tar vare på kystkulturen. Det har gått hånd i hånd hele tiden, og er en veldig viktig del av festivalen. Så det er riktig vei å gå. I en periode ble trebåtfestivalen mer og mer en musikkfestival. Da var det etter hvert mange båtentusiaster som ikke gadd å komme. Nå er fokus mer på trebåtene og kystkultur igjen, og det er riktig vei å gå for arrangørene. Kari-Anne Røisland gjør en veldig god jobb. 34 år med festival nå, det er bra.

Se flere bilder fra trebåtfestivalen:

Trebåtfestivalen gjennom Niclas sin linse

Savner ikke ansvaret

Selv om den nå kolliderer med andre publikumsmagneter, tror ikke Nilsen løsningen er å flytte trebåtfestivalen. Dette skyldes både at den jo er ment for å holde på turistene litt lengre, samtidig som at været pleier å være fint den første helgen i august.

– De 21 årene jeg var med å arrangere var det 20 år med bare fint vær, og en festival som regnet bort. Det var den med Sissel Kyrkjebø i 2000. Da hadde vi sånt vær som det var torsdag, hvor det bøttet ned og blåste. Men, det har aldri vært tre dager med regn på festivalen. Det var ofte en dag, også regnet det om natten. I tillegg begynte det gjerne klokken 17 søndag da Kiwanis skulle ta ned teltene.

Selv om Leif Nilsen i sin tid var med å få det hele i gang, savner han ikke å være en del av arrangørstaben.

– Nei! Jeg hadde 21 år sammenhengende, og den tror jeg det blir vanskelig å slå. Det går jo ut over familien, for sommeren går jo når man skal arrangere festivalen. Jeg dro på øyhopping i Hellas i midten av september og reddet ekteskapet på den måten. Så det krever mye, avslutter han.

 

[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=»3.0.64″ disabled=»off» disabled_on=»|off|on»][/et_pb_code][et_pb_code _builder_version=»3.0.64″]Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 33)[/et_pb_code][et_pb_text _builder_version=»3.0.64″ background_layout=»light» text_orientation=»left» border_style=»solid» custom_padding=»0px|5px|20px|0px»] [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row disabled_on=»on|on|on» disabled=»on» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_gallery _builder_version=»3.0.64″ show_title_and_caption=»on» show_pagination=»on» fullwidth=»on» orientation=»landscape» zoom_icon_color=»#000000″ hover_overlay_color=»rgba(255,255,255,0.9)» background_layout=»light» border_style=»solid» auto=»off» /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]