[et_pb_section bb_built=»1″ admin_label=»section»][et_pb_row background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial» disabled_on=»on||» disabled=»off»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Hovedbanner gruppe 1″ background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid» disabled=»off» disabled_on=»on||» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial»]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial» disabled_on=»|on|on» disabled=»off»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Mobilbanner gruppe 2″ background_layout=»light» text_orientation=»left» disabled=»off» disabled_on=»|on|on» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial»] Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 13) [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=»3.0.64″ background_position_1=»top_left» background_repeat_1=»no-repeat»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text background_layout=»light» text_orientation=»left» border_style=»solid» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial» _builder_version=»3.0.66″]

En innlandsbåt nådde helt til topps, men båtbyggerne som står bak Femundbåten viste i rokonkurransen i ettermiddag at båten går like godt på saltvann.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Tydelig stolte tar Trond Håvard og Svein Joten imot iRisør.no på standen, hvor diplomet som «Årets båt» pryder Femundbåten de nettopp har rodd inn til seier i rokonkurransen under Risør Trebåtfestival.

– Tradisjonen med denne båten holdt på å dø ut. Vi fikk Egil Røsten, som har produsert den de siste 30-40 årene, til å kurse oss, sier Svein Joten.

Knytter kontakter

Han og Trond Håvard fant det naturlig å delta på Risør Trebåtfestival med Femundbåten.

– Dette er den største festivalen i Norge for trebåter, og vi ønsker å være på en slik arena for å knytte kontakter. Vi var her for to år siden også, så vi visste hva vi kom til, sier Trond Håvard Joten.

Det de ikke visste, var de skulle bli kåret til «Årets båt».

– Vi synes jo det er fryktelig moro å bli kåret til årets båt for å ta vare på en tradisjon som var i ferd med å dø ut, sier Svein.

Plass til flere på Sørlandet

Etter kåringen har det allerede vært interesserte kunder på standen, som kanskje kan føre til salg. Til tross for at båten er kjent på innlandet, har de to båtbyggerne et håp om at den også kan bli stor på Sørlandet.

– Det er plass til flere av denne på Sørlandet. Femundbåten er et fint alternativ til plastbåten man trenger for å komme ut på hytta. Og det er et kortreist produkt. Vi hugger tømmeret og skjærer materialene selv, sier Svein Joten.

Her er juryens begrunnelse for tildelingen:

Vinnerbåten er et symbol på ivaretakelse av en tradisjon som representerer en helt særegen båttype. Båten har sterke lokale tradisjoner, og er fremdeles den foretrukne båten blant familier og yrkesfiskere i sin region. Der er også en påminning om hvor viktig båten har vært og er for fiske og transport i innlandet.
Arbeidet som ligger bak båten representerer en enestående innsats for å videreføre og å redde en lokal båtbyggertradisjon som var nær ved å forsvinne. Prisvinneren sikret seg aktivt kunnskapsoverføring av den siste båtbyggeren i live, før kunnskapen om byggemetoden gikk i glemmeboka.

Prisen for «Årets båt» går til Femundsbåten ved Trond Håvard Joten og Svein Joten.

[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=»3.0.64″ disabled=»off» disabled_on=»|off|on»][/et_pb_code][et_pb_code _builder_version=»3.0.64″]Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 33)[/et_pb_code][et_pb_text _builder_version=»3.0.64″ background_layout=»light» text_orientation=»left» border_style=»solid» custom_padding=»0px|5px|20px|0px»] [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row disabled_on=»on|on|on» disabled=»on» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat» background_size=»initial»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_gallery _builder_version=»3.0.64″ show_title_and_caption=»on» show_pagination=»on» fullwidth=»on» orientation=»landscape» zoom_icon_color=»#000000″ hover_overlay_color=»rgba(255,255,255,0.9)» background_layout=»light» border_style=»solid» auto=»off» /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]