Denne lørdagen vil deler av sentrum og veien opp Kranbakken og rundt om Buvika i perioder være helt stengt for både biler og gående under Risør Grand Prix.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Allerede under triatlon- og maratonkonkurransene sist helg var det stengte veier. Når de aktive syklistene kommer til Risør denne lørdagen, må folk som bor langs løypene være enda mer på vakt.

– Nå er det særdeles viktig at de som bor langs Solsiden, Buvikveien, Kranveien, Kranbakken, Prestegata og deler av sentrum ikke går ut i veibanen. De veiene er stengt 100 prosent. Det gjelder biler, gående og syklende, ja absolutt alle, sier Jan Einar Henriksen i Risør Festuke.

Her er løypa for lørdagens Risør Grand Prix:

Denne traseen er helt stengt under sykkelrittet lørdag gjennom vedtak hos politiet.

Kommer i høy hastighet

Det hele handler om sikkerhet, både for deltakerne og publikum.

– Når de kommer syklende så kommer de i opp mot 70 km/t, de kommer som en samlet flokk med kanskje 30 stykker i full bredde på veien. Da har de ingen mulighet til å møte noen, verken gående syklende eller biler.

Sist helg kunne det gått veldig galt da et vogntog kom kjørende i traseen til triatlonkonkurransen, og det i tillegg i motgående retning av syklistene.

– Vi håper selvsagt å unngå slike situasjoner. Det er det verste scenarioet vi har. At en er blind for at det står stengt, stengt, stengt. Nå rakk vi heldigvis å få stoppet vogntoget før syklistene startet fra torvet, men hadde han vært fem minutter senere ute ville han fått noen midt i fronten, sier Henriksen.

 

Les om den saken her:

Vogntog i løypa kunne blitt et stort problem

Blir en mulighet halvveis

Siden veiene er stengt gjennom politivedtak betyr det samtidig at man risikerer en meget alvorlig tiltale dersom man likevel prøver å kjøre i løypa og noe skulle skje med deltakerne.

– Folk kan gjøre seg til potensielle drapsmenn om de kjører bil. De kan være så irriterte de bare bil, men dette er politiet som har gitt et pålegg om det er stengte veier.

Selve veistengingen er fra klokken 13 til 16.30. Samtidig har man åpnet opp for en liten mulighet mellom de to rittene som arrangeres.

– Når det første løpet er ferdig regner vi med at vi kan kjøre en kolonne rundt løypa og ta med de bilene som står og venter på å komme ut eller inn i området. Så følger de følgebilen rundt, så stenger veien igjen etter det. Det vil trolig være en gang rundt 14.30. Da må folk stå klare, og ikke minst gi beskjed til vaktene om at de vil være med kolonnen.

Skal bli folkefest

Henriksen håper folk benytter anledningen til bidra til at Risør Grand Prix blir en folkefest.

– Hvor ofte ser du det kommer 30 – 40 kanskje 50 syklister i stor fart her i Risør. Så vi håper jo at folk heller står og heier enn å ergre seg over stengte veier. Det nytter ikke å kjefte likevel, avslutter Jan Einar Henriksen i Risør Festuke.