Ikke bare fikk man fjernet mye gammelt søppel fra Risør havn i årets bunnryddeaksjon, man konstaterte også at det var lite nytt.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Tolv store sekker med søppel ble mandag tatt opp på Damskipsbrygga. Resultatet av iherdig innsats fra 16 dykkere lørdag. Det meste som kom opp av vannet var gammelt og rustent. Samtidig ga dykkerne tilbakemeldinger om at det var mindre nytt å finne denne gangen.

– Dette tyder på at vi har en effekt av det vi holder på med. Det å synliggjøre søppel folk vanligvis ikke ser, virker  forebyggende. Ingen liker å se alt søppelet som er tatt opp, sier Kari-Anne Røisland ved Risør Akvarium.

Risør Undervannsklubb lot noe av søppelet ligge på bryggekanten for å vise fram hvor mye som havner i havet.

Må slutte å kaste

For dykkerne som var med gjorde det godt å kunne bidra med å rydde i år igjen. Samtidig er det så mye å ta av at det er vanskelig å se en ende på det hele.

– Det er nesten like mye søppel på bunn fortsatt. Jeg tror vi kan rydde årlig i lang tid framover. Det virker som at når folk ikke ser det, så bryr det seg heller ikke om det. Men, vi ser det jo, og nå ser alle andre det også. Så alle må slutte å kaste ting i havet, sier Kristen Thorsen i Risør Undervannsklubb.

Han kan ramse opp en lang liste med ting som kom opp i løpet av lørdagen.

– Vi tok blant annet opp en rullator. Jeg fikk en telefon i sommer fra noen som hadde mistet denne, og nå fant vi den. Men, det er også ting som kontorstol, rullebrett, ruser, sykler, jekketralle, mobiltelefoner, rustne handlevogner, batterier, bildekk og mye mer. Noe er direkte miljøgifter, andre ting blir sakte omgjort til skjulested for fisk og hummer.

Kristen Thorsen med en iPhone som ble funnet rett ved land. Den er nok mer sannsynlig mistet enn kastet.

Reparerte gamle synder

For Thor Walter Eriksen ble det en veldig spesiell lørdag. I lang tid har han lurt på hvorfor det til stadighet kan plukkes opp komfyrer og kjøleskap fra området utenfor Damskipsbrygga.

– Så snakket jeg med en i helgen som fortalte meg at han jobbet for faren min som unggutt. Han hadde fått som oppgave å kjøre de ødelagte tingene hit for å kaste dem, siden det kostet en femmer å levere dem inn. Det betyr jo i realiteten at jeg holder på å rydde opp i familiens gamle synder, sier Eriksen til iRisør.

Samtidig var det en helt annen forståelse rundt å kaste ting på sjøen om man går noe tiår tilbake i tid. Det fikk Eriksen nok en gang erfare under dykkingen. Han hadde selv en lang liste over ting som kom opp i lørdagens dykk.

– Jeg fant en iPhone 6, komfyr ,søppelkasse, handlevogn, handlekjærre, stereoanlegg , marmorplate, bøye, tre dregger, to anker, kniv, fem plakater, fire blekkhus, to melkeflasker i glass, og mye annen søppel.

En rullator tilhørende Oslo kommune. Tviler på at de vil ha den tilbake nå.

Fortsetter aksjonen

Hele aksjonen er finansiert med statlig støtte til Risør Akvarium. Og når båtsesongen starter igjen til våren, får alle som ferdes på sjøen mulighet til å bidra.

– Da skal vi ha holdningskampanjer og ryddeaksjon slik at folk kan få med seg hansker og søppelsekk når de skal ut på tur. På den måten kan alle bli med å bidra. Og ikke minst, kan absolutt alle være med ved å sørge for at det ikke havner mer søppel i havet, sier Kari-Anne Røisland.

Sykler er en gjenganger. Endelig blir denne fraktet dit den hører hjemme.