Med en kavalkade av musikalske perler under jubileumsforestillingen til Risør Musikkteater kommende helg, er musikerne viktigere enn noen sinne.

Tekst og foto: Tore Myrberg

La det være sagt med en gang, også tidligere forestillinger ville vært utrolig tamme uten en gjeng dyktige musikere på plass. Men, i år er det enda mer musikk, siden det jo handler om «Best of» gjennom 30 år når teppet for «Din beste tid er nå» går opp.

– Vi gjør faktisk det, for nå er det omtrent bare låter, og noen ganske få dialoger imellom. Dialogene må vi ha for å pense inn på hvilken musikal som kommer. Men, det er melodiene som er i fokus, sier kapellmester Roar Marcussen til iRisør.no.

Roar Marcussen føler han får plukke fra øverste hylle når det gjelder lokale musikere.

Plukker de beste

Med så mange, flotte musikaler, har det vært en spennende jobb å dykke ned i notene. Det betyr ikke at alt lå ferdig til å bli spilt.

– Vi hadde Sommer i Tyrol i fjor, og den gjorde vi jo også for 30 års siden. Det var spennende å plukke fram de gamle notene igjen der. Men, det har jo skjedd en del på 30 år, i hvert fall med meg. Så jeg kunne ikke godt de arrangementene jeg skrev for 30 år siden. Så vi måtte arrangere på nytt igjen. Og mesteparten av disse låtene under kavalkaden også er nye arrangementer. Med unntak av noen ganske få.

De rutinerte musikerne har det meste på plass med bare dager igjen til premieren. Noen ting jobbes det imidlertid fortsatt med.

– Orkester et på plass. De småtingene vi jobber med nå er å komme inn på riktige replikker og sånt. Sånn at ikke sangerne blir stående. De forandrer jo sluttreplikkene fra gang til gang, så det må vi jobbe med. Men, jeg er så heldig at jeg får plukke med de jeg mener er de beste i distriktet her. Så vi har veldig flinke musikere, sier Marcussen.

Roar Marcussen og Dean Gunleksen går igjennom noen detaljer før søndagens øvelse.

Fint alt sammen

Hva er så kapellmesteren mest fornøyd med selv når han tenker igjennom det som skal fremføres av musikalperler.

– Det er så fint alt sammen. De arrangementene hvor jeg kanskje er mest fornøyd selv, er de tre vi skal ha fra «Oliver». Akkurat de arrangementene synes jeg fungerer hakke bedret enn de andre. Så kanskje de fra «Oliver».

Og en ting som er helt klart, er at det er en munter gjeng med musikanter som ser fram til å få publikum i salen om ikke så lenge.

– Jeg gleder meg i hvert fall enormt til å få spille alle disse fine låtene over en helg. Og det tror jeg er gjengs i hele orkesteret, sier Roar Marcussen.

Det er ikke få personer som skal i sving under «Din beste tid er nå».

– De er råbra

Instruktør Sverre Aukland kan ikke annet enn å si seg helt enig i Roar Marcussens betraktning om musikkens og orkesterets betydning i år.

– Det henger enda mer på musikken og sangen denne gangen, for det blir bare korte snutter med teater. Og vi har jo ikke noen ambisjoner om at folk skal komme inn i historien. Sangene må bygge sin egen verden, sier Sverre Aukland.

Han er derfor veldig glad for at han har Roar Marcussen i ryggen, en kapellmester som har vært med fra musikkteaterets første oppsetning og fortsatt er med på jubileumsforestillingen.

– Veldig betryggende. Og det orkesteret og de musikerne som sitter bak her er råbra. I tillegg er det med et svært kor. 15 stykker. Det låter så bra, sier Aukland.

Det er bare å glede seg til musikk, sang og dans.