Sju tips for å unngå skader fra høststormen

Med regn og vind i vente gjennom helgen er det sendt ut OBS-varsel fra meterorologene.

yr.no melder om frisk bris og store nedbørsmengder i Risør gjennom hele helgen. Det betyr at det kan være lurt å ta en sjekk både av hus, hage og båt for å forhindre skader.

Her er råd fra If for unngå å unngå skader fra store regnmengder:

  • Sørg for at avløp, kummer og rister er åpne slik at vannet har fritt leide.
  • Sjekk at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander. Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel.
  • Rydd hagen for møbler og andre løse gjenstander.
  • Flytt gjenstander i kjeller opp i en overliggende etasje og i garasjen opp fra gulvet eller et tørt/trygt sted.
  • Hold dører og vinduer til kjeller lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.
  • Se til båten; tøm den for vann og sjekk fortøyningene
  • Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved stor fare kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene

Vi har mottatt denne pressemeldingen fra forsikringsselskapet om det forventede uværet over Sørlandet:

Bare to uker siden Agder-fylkene ble rammet av flom, er det nytt uvær over landsdelen. Store nedbørsmengder, kombinert med kraftig vind vil prege helgen.

Meteorologisk Institutt varsler mye nedbør og kraftig vind de nærmeste dagene, og at dette vil ramme hardest i de ytre strøkene av Aust-Agder; fra Kristiansand i vest til Risør i øst.

To uker siden sist

Det er bare to uker siden landsdelen ble rammet hardt av flom. Dette er en av de verste flommene i nyere tid i skadeomfang med over 3.500 innmeldte skader, og med erstatninger på en halv milliard kroner, ifølge Finans Norge.

-Vi i If har fått innmeldt rundt 700 skader etter flommen for to uker siden, nær 550 skader på bygninger, båter og biler, og resten er bedriftsskader. Rensing og sanering er unnagjort, nå pågår tørkingen av kjellere. Dette tar gjerne en del uker før gjenoppbyggingen kan starte. Det må nemlig være helt knusktørt før man kan begynne å bygge opp igjen, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Har beredskap

-Det regner jevnt langs kysten, foreløpig uten styrtbyger, men med kraftig vind. Men det er langt unna de nedbørsmengdene som vi så sist, så vi regner med at de fleste vil gå klar. Men vi har beredskap på skadesenteret vårt, og har opprettet et hendelsesnummer, så vi er klar i tilfelle kundene våre blir rammet av overvannsskader, sier Vennesland i If.