Få fra Risør, men søppelrydding ble det uansett

Det var få risørfolk å se blant de frivillige som bidro til at enda mer søppel kom opp fra bunn av havna i Risør denne søndagen.

Tekst og foto: Tore Myrberg

«In the same boat» stilte med fridykkere, men var avhengig av å få med seg frivillige på land.

– Det har vært med et par pensjonister og trukket i tau, men jeg tenker at det godt kunne ha vært litt mer engasjement, sier Rolf-Ørjan Høgset i «In the same boat», til iRisør.no.

En god gjeng med frivillige fra Risøya Folkehøyskole bidro under ryddingen. Her er noen av elevene i full gang.

Fant mye søppel

I stedet dukket det opp en god gjeng fra Risøya Folkehøyskole i Tvedestrand, og det var til god hjelp. For opp fra havnebunn kom det alt fra bildekk til en gjengrodd plastbåt med motor.

– Vi kunne være med om vi hadde lyst, så vi var en gjeng som syntes det var greit å kunne bidra, forteller Maja Green Næss, som er elev på folkehøyskolen.

Hun ble overrasket over en del av tingene som de var med på å få hentet opp.

– Det er veldig mange store ting som man ikke skulle tro havnet på sjøen. Det kan virke som om noen tenker at det er greit å kaste ting på sjøen, for da blir det borte, sier hun.

En båt med påhengsmotor var blant det som ble tatt opp.

– Nå det starter

Samtidig ser ikke alt svart ut. Børje Møster i «In the same boat» har ryddet i mange havner, og vil gi litt skryt til Risørs befolkning.

– Jeg hadde forventet meg noe mye verre. Forbausende lite søppel. Andre byer og tettsteder har mye mer enn her. Blant annet har vi bare funnet noen få batterier. Det tyder på at folk har gode holdninger her i Risør, sier Møster.

Kollega Høgset satser på at flere i lokalbefolkningen blir med på prosjektene i tiden som kommer, for de er avhengig av lokalt engasjement.

– Nå kommer vi til en fase hvor vi skal gjøre mye. Vi skal ha mange ryddeaksjoner i skjærgården og forske videre på mikroplastprosjektet. Så det er nå det virkelig blir action. Da er vi avhengig av at folk stiller opp slik at vi får tatt ut potensialet. Så jeg håper på litt bedre risørengasjement etter hvert, sier Høgset.

Festen er over, nå gjenstår ryddingen, fastslår Børje Møster.