Per Emanuelsen

Hver uke kommer Per Emanuelsen med nye refleksjoner her på iRisør.no.

Per Emanuelsen (66) er prostidiakon, og setter ord på ting i livet. Både de gode hendelser og ting det kan være vanskelig å snakke om. Selv om det ligger i tittelen at stillingen er knyttet opp mot kirken, er teksten ikke ment som noen andakt. Her skal det være noe å plukke opp for alle – uansett ståsted.

Med frihet i nakken

Nylig var jeg på busstur. Jeg ble sittende bak ei ung jente, og kunne ikke unngå å se hva hun hadde tatovert i nakken. «Freedom» sto det med tydelige bokstaver. Jeg hadde lyst til å spørre henne hvorfor, men det jeg vågde jeg ikke. Hun hadde nok sin grunn, tenkte jeg.

Tatoveringen ga umiddelbar assosiasjon til gymnastikklærer Johan Nicolaisens Norsk gymnastikkmarsj som han skrev på slutten av 1800 tallet:

Mot i brystet, vett i pannen, stål i ben og armer. Ryggen rak og blikket fritt se det er bra.

Tåle slit og tåle sludd og tåle frost og varme, slike gutter/jenter det vil gamle Norge ha.

Så er det så mye som kan blåse oss i ryggen. Så mangt som kan innhente oss av livets alvor.

Det finnes vinder og hendelser som kan blåse oss overende. Det skal derfor styrke og øvelse til å tåle alt det livet kan oppbringe. Det er nok derfor jeg tenker at jeg alltid er under opplæring. Det er stadig vekk noe nytt som må læres. Koder, språk, passord, samt det å håndtere egne følelser og reaksjoner. Livet har alltid et snev av uforutsigbarhet i seg.

Frihet er noe som ikke kommer av seg selv. Det må man stå opp for, og iblant kjempe for. Et hvert lands historie viser at det å bli invadert av andre er en mulighet. Et menneske kan også bli invadert av et annet. Ingen har rett eller lov til å invadere andre.

Så kan frihetens vind blåse oss i ryggen med denne pilegrimsvelsignelsen:

Må din vei komme deg i møte, Vinden alltid være bak din rygg, Solens lys leke på ditt kinn,

Regnet falle vennlig mot din jord. Og må Guds gode hånd verne om deg til vi møtes igjen.

annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
atletixny
spnh-profilann
elektro