I kveld ble det klart. Frank Oddbjørn Sandbye-Ruud fra Risør er kåret til årets nykommer i frivilligheten. Utdelingen skjedde i Oslo for kort tid siden.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Frivillighet Norge/skjermdump

Sandbye-Ruud har i løpet av de siste året virkelig markert seg. Fra å være arbeidsufør krigsveteran som slet med hodet, er han nå frivillig operativ sjef for Team Rubicon i Norge. Han var overrasket, men fornøyd med tildelingen.

– Nå er jeg kjempestolt, samtidig som jeg er ydmyk for å ha fått den muligheten jeg har gjort i Team Rubicon. Samtidig vil jeg på vegne av organsiasjonen si at dette er gull verdt i forhold til at folk blir klar over hva vi holder på med, sier en strålende fornøyd Sandbye-Ruud til iRisør.no.

Det har allerede blitt en del oppmerksomhet på Team Rubicon som følge av nomineringen, og i morgen tidlig fortsetter det hele som følge av at Sandbye-Ruud vant.

– Da må jeg til NRK klokken halv sju. I tillegg skal jeg på God Morgen Norge på TV2.

FAKTA OM TEAM RUBICON

Team Rubicon (TR) er en amerikansk non-profit veteranorganisasjon som har spesialisert seg på å bidra i redningsarbeid ved naturkatastrofer

Veteranene jobber på frivillig basis og opplever mestring, samhørighet og de får ikke minst brukt erfaring og kompetanse fra militære operasjoner til å hjelpe andre i kriser og katastrofer, innenlands og utenlands. Redningsarbeidet omfatter både ledelse av arbeidet og det praktiske arbeidet. TR bidrar også med kompetansepåfyll til veteranene.

Siden starten i 2010 har veteraner bistått i hjelpearbeid i Chile, Haiti, Burma, Pakistan, Sudan, Filippinene og ikke minst hjemme i USA. TR bidrar gjerne i områder hvor tradisjonelle og etablerte hjelpeorganisasjoner ikke når frem eller ikke ønsker å gå inn. For at hjelpearbeiderne fra TR skal være godt rustet til arbeidet, blir de også kurset og får kompetansepåfyll.

Gitt livet en mening

Det er organisasjonen den frivillige er med i som må nominere kandidater til prisen som årets nykommer. I dette tilfellet var det Team Rubicon som nominerte Sandbye-Ruud.

– Team Rubicon har gitt livet mitt en helt annen mening bare fra 2015 og til 2017. Spesielt i hodet. Jeg har fått tilbake selvtilliten. De kom på et veldig riktig tidspunkt i mitt liv, og nå har jeg holdt på over ett år.

Som en ivrig forkjemper for veteranene som har vært ute i oppdrag, ser han at den frivillige innsatsen i Team Rubicon kan være veien tilbake for flere enn ham.

– Nå har jeg tråkket opp løypa og testet. Jeg har sett at andre veteraner opplever det å bidra som frivillig i Team Rubicon på samme måte som meg. Det som jo er så deilig med dette frivillige arbeidet, er at man får en umiddelbar respons.

Trodde Hamid skulle vinne

Når det gjelder selve prisutdelingen synes Frank Oddbjørn Sandbye-Ruud at det er litt rart å konkurrere om å bli årets nykommer som frivillig. Samtidig trodde han en annen skulle gå til topps. For i tillegg til Frank var også to andre nominert.

– Vi satt ved samme bord under prisutdelingen, og jeg holdt en knapp på Hamid (14), som virkelig er en ressurs. Han kom som flyktning fra Afghanistan, og bruker nå tiden sin på å hjelpe andre som er på flukt.

Her er juryens begrunnelse:

Årets nykommer har en personlighet som skaper trygghet og tillit. Vinneren trives sammen med andre, og viser tydelig sitt engasjement i møte med de rundt seg. I en periode i livet velger vinneren å finne nye former for meningsfulle hverdager. Frivillig innsats gir kandidaten gode opplevelser og økt selvfølelse.

Årets nykommer får brukt sine ressurser og erfaringer, og er til stor nytte for flere. Vinnerens engasjement er lidenskapelig, at det alene bygger broer, vennskap og nye muligheter for enkeltpersoner og for organisasjonen.

Han er rett og slett en fantastisk motivator og en god inspirator.

Her kan du lese mer om Team Rubicon

 

risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
atletixny
spnh-profilann
elektro