Det var trangt om plassen i Litteraturrommet da Anne Spurkland snakket om sin nye bok «Immun – Kroppens evige kamp for å overleve» torsdag kveld.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Den lokale tilhørigheten med bestefar fra Risør, hus på Kirkeberget og mange slektninger i byen, betydde nok noe. Men, det var også mange andre som la torsdagskvelden til Risør bibliotek.

– Her var det mye slekt, sier Spurkland til iRisør.no, mens hun stadig vekk må signere bøker etter å ha snakket snaue halvannen time om immunforsvaret.

Tema i tiden

Man skulle kanskje tro at et tema som dette ville trekke et smalt publikum. Men, boka er ikke først og fremst ment for fagfolk. Spurkland tror imidlertid også de vil kose seg med den.

– Den er ikke skrevet for fagfolk spesielt, men fagfolk liker å kunne lese lette tekster. Og jeg tror alle historiene som er flettet inn kan brukes til å forklare ting om immunforsvaret til pasienter.

Her er den faglige språkbruken på et minimum. Dette for at den jevne leser skal kunne lære mer om en av kroppens funksjoner som gjør at vi overlever.

– Jeg håper at de som leser boka skal sitte igjen med bedre forståelse om hva immunforsvaret faktisk gjør. Det er tross alt helt nødvendig for at vi er her. Vi klarer ikke leve uten immunforsvar.

Anne Spurkland trakk linjene langt tilbake…

Ga gode råd

I boka gir Anne Spurkland 32 råd for et bedre immunforsvar. Samtidig presiserer hun at det ikke handler om å få et sterkere, men heller et klokere immunforsvar.

– Hele boken er immunisering mot myter, og rådene er en vaksinering mot lettsolgte påstander fra produsenten av ett eller annet produkt.

Under arrangementet på Risørhuset, ga hun tilhørerne en innføring i fire av disse rådene.

– Ta alle vaksiner, og følg de vaksineprogrammene du har mulighet til. Bruk plaster da sår er inngangsporten til mikrober. Spis litt av hvert, også innen grønnsaker – det er aldri feil. Når det gjelder håndvask er det nok å vaske seg på hendene når de er synlig skitne og selvsagt etter toalettbesøk. Men, når det er smittsom sykdom på gang må man være mer nøye med håndvasken for å unngå smitte.

Harald Lindstøl var godt fornøyd med både foredraget og antallet som kom på arrangementet.

Fornøyde arrangører

Spurkland var meget godt fornøyd med antallet tilhørere som dukket opp. Det var også bokhandler Harald Lindstøl.

– Jeg telte av vi måtte bruke 60 stoler. Man håper jo alltid at det skal komme så mange, men i begynnelsen av desember med alt av juleavslutninger er dette veldig bra, sier Lindstøl.

Så begynner også folk å bli godt vant med at det er litterære tilstelninger i byen.

– Det er supert at vi kan samarbeide med biblioteket på denne måten, avslutter han.