Da Adel Mohammed Mahmoud kom til Risør i 2012, var det lite som tilsa at han skulle starte sin egen bedrift. Så fikk han et dytt i riktig retning.

Tekst og foto: Tore Myrberg

(Denne artikkelen består av annonsørinnhold med betalt plassering)

Om noen måneder håper Adel Mohammed Mahmoud å kunne lansere produkter i Norge som allerede har vært i bruk i en rekke andre land i årevis. Det hele handler om tette igjen betong, stein, flis og lignende på en unik måte.

– Det er jo store endringer i klima, hvor det blir våtere i stedet for tørt og kaldt. Det fører til problemer med fuktighet og lekkasjer. Samtidig har nanoteknologien kommet til byggebransjen. Produktene jeg har agentur på i Norge kan stoppe vannlekkasjer fra innsiden, forteller Adel.

Store besparelser

Det hele handler om å påføre et stoff hvor krystallene i stoffet trenger inn i stein, betong, fliser, marmor og lignende materialer. Der utvider krystallene seg, og tetter lekkasjer opp til 0,2 millimeter. Samtidig trekker det fuktigheten ut av materialet.

– Ved en lekkasje slipper man å grave på utsiden, men kan heller tette det hele fra innsiden. Det gir lavere kostnad, og er mer miljøvennlig. Dette er produkter som helt siden 2002 har blitt brukt på infrastruktur slik som flyplasser og broer med gode resultater.

Etter å ha startet bedriften Adel Kjemi og jobbet med godkjenninger i Norge, ser det nå ut som om brikkene er i ferd med å falle på plass. Dermed kan produktene fra Chem-Crete snart også komme i bruk her til lands.

– Det er mange sertifikater fra SINTEF som må på plass, og det er kostbart. Selv om produktene er godkjent og i bruk i land som USA, England, Australia og Tyskland, må hvert produkt også ha egen godkjenning i Norge, sier Adel.

Er du i ferd med å etablere en bedrift? Da kan disse være til god hjelp: 

Et springbrett for de som starter bedrift

Kom som kvoteflyktning

Hvordan Adel Mohammed Mahmoud havnet i Risør, er en historie for seg selv. Den starter i Libya, hvor Adel jobbet i 20 år.

– Jeg måtte flykte til Tunisia hvor jeg bodde i flyktningleir. Etter en stund fikk jeg tilbud om å komme som kvoteflyktning gjennom FN til Norge. Så etter åtte måneder i leir tok det bare 24 timer før jeg var i Risør.

Det var for øvrig mens han jobbet i Libya at han ble kjent med produktene han nå vil ha godkjent for Norge.

– Tilbake i 2009 ble jeg valgt ut til å reise på et seminar i Dallas. I etterkant introduserte jeg, sammen med noen kolleger, Chem-Crete i Libya.

Fikk en dytt av Trond

Veien til å starte egen bedrift var imidlertid langt fra planlagt da Adel kom til Risør. Men, så slo tilfeldighetene til med positivt fortegn.

– På voksenopplæringen ble vi ved et tilfelle delt i grupper som skulle tenke på hva vi ønsket å jobbe med. Jeg kom på gruppe med to damer, og derfor kom vi med to forslag. Produktene til Chem-Crete eller å servere hurtigmat.

Læreren, Trond Svenningsen, så på ideen til Adel og ba de gå litt dypere inn i den. Han sa i tillegg til Adel at han syntes ideen burde bli realisert.

– Da sa jeg at det ville være vanskelig, da jeg ikke har penger til å få til det. Så jeg trodde dette var umulig.

Hjelp i næringshagen

Svenningsen viste da til mulighetene til å få både økonomisk støtte og hjelp fra Sørlandsporten Næringshage.

– Siden den tid har jeg vært tilknyttet miljøet i Næringshagen. Her har jeg fått rimelig kontor med all den infrastruktur jeg trenger. Hjelpen herfra har blant annet bestått av egen mentor. Det har hjulpet meg med å få de rette kontakter, støtte fra det regionale næringsfondet, og fremfor alt fått ta del i kompetansemiljøet og det sosiale felleskapet i Næringshagen.

Denne hjelpen har vært helt avgjørende For Adel Mohammed Mahmoud.

– Uten pengene og rådene underveis hadde jeg ikke kunne gått videre. Når man i tillegg føler det gode miljøet i Næringshagen, at noen hjelper så helhjertet til, føles det veldig bra. Man kan føle at de hjelper deg fordi du er den du er. Så jeg må få takke Trond Svenningsen, Iselinn Kongsten og Michel Esnault, avslutter Adel.

(Denne artikkelen består av annonsørinnhold med betalt plassering)

risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
elektro
atletixny