FutureLab i Risør fikk 150 000 kroner fra det regionale Næringsfondet i 2017.

Under tur med «Skattejakten Live» havnet Rolf-Ørjan Høgset og hans kompanjonger i nødhavn i Risør. Der ble de møtt på en måte som gjorde nødhavna om til fast base.

Tekst og foto: Tore Myrberg

(Denne artikkelen består av annonsørinnhold med betalt plassering)

For å utnytte tiden i Risør best mulig når de først måtte komme inn, tenkte Høgset og kollega Trond Strandvoll at de skulle lage en film fra den hvite by. Det er det mange som er glade for nå.

– Vi har reist langs hele kysten, og aldri blitt mottatt på tilnærmet samme måte som her i Risør, forteller Høgset.

Les også:

Skattejaktgjengen fant det de jaktet i Risør

Vind i seilene

I løpet av noen få måneder har selskapene «Futurelab» og «Saltlife» fått rotfeste i havna. Og planene for alt som har med selskapene å gjøre ser ut til å gå, ikke bare på skinner, men bedre enn Rolf-Ørjan Høgset hadde trodd.

– Vi regner med å ha to – tre årsverk blant folk som bor her allerede i 2018. Da snakker vi om en kombinasjon heltid, deltid og innleide tjenester. Om vi i tillegg klarer å etablere økoturismen, snakker vi om enda flere årsverk.

Uten næringssjef Kamilla Solheim samt Unni Olimb Norman i Risør By AS, er Høgset klar på at man nok hadde havnet et helt annet sted.

– Unni og Kamilla gjorde mye for å få oss hit. Næringssjefen gjorde mer enn vi kunne forvente, og sørget for at det hele tiden var en veldig positiv dialog med kommunen. I tillegg har hun et nettverk som gjorde at hun kunne koble oss opp mot lokalt næringsliv.

 

Målbedrift i næringshagen

En annen faktor som har hjulpet selskapene til raskt å komme i posisjon, er hjelpen de har fått fra Sørlandsporten Næringshage.

– Vi hadde ikke klart dette uten næringshagen. De har vært behjelpelig med praktiske ting slik som møterom med nødvendig teknisk utstyr. I tillegg har vi fått lov å dusje der. Vi trodd jo det var åpen dusj langs brygga, sier Høgset lattermildt.

Dessuten har «Futurelab» og «Saltlife» fått tilført både kunnskap og nettverk gjennom næringshagen.

– Michel Esnault og de andre i næringshagen har bidratt med rådgivning og nettverksbygging. Det er noe de har greier på. Så uten den pakken hadde vi ikke vært her.

Les også: 

Har sikret nesten 700 000 gjennom folkeinvesteringer

Mediebedrift og forskning

For de som ikke helt vet hva som ligger bak de to selskapene, kan vi fortelle at «Saltlife» er en mediebedrift som har eksistert i flere år. Nå har den imidlertid flyttet til Risør. «Futurelab» handler om forskningsteknologi, hvor man lager verktøy for havforskning. Og da fortrinnsvis kartlegging av mikroplast.

– Alt dette er nå på vei inn i masseproduksjon, for prototypen er ferdig. Vi har allerede en god del bestillinger, sier Høgset.

Han regner med at man kommer til å levere de første 100 settene i løpet av våren.

– Størst interesse merker vi fra skoler og forskningsmiljøer. Så dette skal definitivt bli butikk. Og alt vi bruker i vannet lages her lokalt. Blant de som har vært involvert i utviklingen finner du bedrifter som IMS, Akvariet, Risør Plast og Lett Embalasje.

Kan ha to tanker

Selv om engasjementet for miljøet er på topp, har man i de to bedriftene flere tanker samtidig. Det skal være lov å tjene penger på å gjøre noe som er nyttig for havet. Det inkluderer det å trekke folk til «eksotiske» Risør.

– Dette skal definitivt bli butikk. Jeg mener det vi tilbyr har et stort potensiale. Hvor stort kommer litt an på hvor godt det lokale næringslivet følger opp. Særlig i forhold til økoturisme. Vi tror folk fra hele verden vil reise til Risør for å oppleve lokal kultur og bærekraft.

Han gir et eksempel som burde få flere i Risør til å merke en gryende interesse.

– Det er en stor organisasjon med 200 medlemsbedrifter som har kontaktet oss, og som ønsker at hver av disse bedriftene skal komme seg på havet. Tenk om de kunne kommet til Risør, sier Rolf-Ørjan Høgset.

Blir mer synlig

I skrivende stund er båtene i selskapene på Oslo-tur for å kartlegge hvor brorparten av mikroplasten kommer fra, som finnes i prøver i havet utenfor Risør. Men, om det er litt tomt noen dager, blir det snart enda flere båter som kommer til Risør som en del av selskapene Høgset styrer.

– Vi kommer til å bli godt synlige og mye til stede. Til tider vil vi ha fem båter her. Noen skal operere her i området, mens andre skal oppover kysten. Vi har et helt klart mål om å være her gjennom sommeren.

Dermed er det bare å puste lettet ut for at de ikke kastet loss etter de mange advarslene fra lokalbefolkningen om at Risør ikke var et sted å satse på. For de spådommene er allerede gjort til skamme.

– I praksis har det skjedd mye mer enn vi forventet, og vi ligger foran skjema, avslutter Rolf-Ørjan Høgset.

(Denne artikkelen består av annonsørinnhold med betalt plassering)

Les også:

Søpla fra Oslofjorden blåser inn i Risørs skjærgård

risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
annonse_Lindal
atletixny
elektro