En mann i 50-årene fra Risør må sone ett år og tre måneder i fengsel for å ha lastet ned og spredd videre et stort antall seksuelle overgrepsbilder mot barn.

Tekst: Tore Myrberg

Saken var opp i Aust-Agder tingrett i forrige uke, og i går fikk mannen dommen forkynt. I tillegg til fengselsstraffen fikk han også inndratt en stasjonær PC, en smarttelefon og fire eksterne harddisker.

Risørmannen ble tatt med godt over 2000 bilder av seksuelle overgrep mot barn på sin mobiltelefon. I retten forklarte han at han lastet disse ned på sin PC gjennom et fildelingsprogram, for deretter å overføre de til mobiltelefonen.

Han erkjente at han også forut for perioden beskrevet i tiltalen har vært i befatning med tilsvarende bilder, men at også disse bildene var slettet.

Erkjente forholdene

I sin forklaring sa mannen at han har en dragning mot å se på slike bilder, uten å forstå hvorfor, og at han mistet interessen ved å se bildene og derfor slettet bildene. Ifølge tiltalte har denne dragningen vært «av og på» i perioder, og at han tilbake i 2002-2003 også følte det slik.

Under hovedforhandlingene erkjente han de faktiske forholdene i saken. Aktor la ned påstand om ett år og fire måneders ubetinget fengsel, mens forsvareren mente 11 måneder var en passende straff.

Ut fra tidligere rettspraksis falt tingretten ned på at ett år og seks måneder var riktig straffenivå, men at han også skulle ha tre måneders straffereduksjon. Dette fordi han erkjente forholdene i politiavhør og i retten, selv om tilståelsen først kom i det fjerde politiavhøret og etter at han var gjort kjent med det materialet politiet hadde funnet.

 

161015_215x215_irisor_hrbildeler
annonse_Lindal
risor-baatsenter-forslag
elektro
atletixny
spnh-profilann