Christian Axelsen liker ikke at voksne personer ringer ham anonymt for å skjelle ham ut på grunn av gummigranulat på Kjempesteinsmyra. Også påstander på sosiale medier faller ham tungt for brystet.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Det ser ikke pent ut rundt den nye kunstgressbanen på Kjempesteinsmyra. Gummigranulat gjør at snøen ser møkkete ut. Leder Christian Axelsen mener imidlertid at dette ser verre ut en det er.

– Ingen ting av dette går ut i sjøen. Her på Kjempesteinsmyra er det ingen bekker eller elver som tar med seg gummigranulat ut i sjøen. I tillegg har vi store randsoner rundt bunnen og en voll på utsiden av det igjen. Det som går i sluket blir fanget opp av et filter, mens resten havner tilbake på banen, sier Axelsen til iRisør.no.

Flere telefoner

Etter at bilder har blitt lagt ut på sosiale medier, har flere personer ringt for å skjelle ham ut. Enkelte kommer i følge Axelsen nesten igjennom telefonen i sinne når de angriper ham verbalt.

– De fremstiller oss som miljøverstinger, og to av disse ville gå til NRK for å få de til å skrive om forholdene. Jeg har vært på kurs om kunstgressbaner, og vet at det i snitt forsvinner 70 kilo gummigranulat i løpet av ett år. For en bane som har 110 tonn med gummi er det forsvinnende lite. Og det betyr heller ikke at det er 70 kilo som havner i sjøen.

Axelsen er nemlig overbevist om at hans eget adferdsmønster etter besøk på banen er ganske normal.

– Den gummien som blir med hjem til folk blir som regel liggende i gangen, hvor den blir børstet opp. Om den havner i vaskemaskinen, er bitene såpass store at de blir fanget opp i kommunens renseanlegg. Det er ikke slik at folk tar tøy og sko og rister det i sjøen, sier han.

Når snøen er smeltet vil gummigranulaten som ligger i snøen havne tilbake på banen.

Sendt epost til trenerne

Fotballklubbens leder sier ikke dermed at det ikke er noen miljøfare med gummigranulaten.

– Absolutt ikke. Det jeg tar avstand fra er at vi er miljøverstinger. Vi jobber bevisst med å hindre forurensing, og dette er noe jeg tror alle klubber har fokus på for tiden. Vi ber til og med spillerne tørke av seg på klær og sko før de går av banen. For gummi som detter av inne på anlegget, forblir på anlegget. Vi renser, vasker og legger det tilbake på banen.

Med telefonene han har fått i det siste , har Christian Axelsen sendt ut en epost til alle trenerne, slik at ikke de føler de må stå på banen og forsvare klubben.

– Deres ansvar er å trene lagene. Jeg har ansvaret for ting som dette, og forventer at folk tør å stille ansikt til ansikt slik at jeg kan forklare de hva vi gjør for å hindre gummigranulat å komme ut fra baneområdet.

Jan Jacobsen bruker mye tid på å holde banen i god stand. Det innebærer også det å feie gummien tilbake på kunstgresset.

Feier og spyler

Nå som snøsmeltingen har gått i ekspressfart har Jan Jacobsen gått rundt og feid gummibiter. I tillegg er det avtalt med brannvesenet at de skal hjelpe til med å spyle deler av idrettsanlegget.

– Slik situasjonen er i dag, finnes det ingen alternativer til den gummien vi har på banen. Men, alle skal vite at vi gjør det vi kan for å ha gode rutiner, avslutter Christian Axelsen i Risør Fotballklubb.

Det ligger 110 tonn med gummigranulat på banen. Undersøkelser viser at det årlig forsvinner 70 kilo fra en gjennomsnittsbane.

 

risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
annonse_Lindal
spnh-profilann
atletixny
elektro