Boligen er trolig totalskadd, men ingen personer kom til skade da det brant i en enebolig i Enghavgata på Tangen i Risør i natt.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Meldingen om brannen kom inn litt før klokken halv fem i natt, og brannmannskapene var raskt på stedet. Det var seks ungdommer i huset da det begynte å brenne.

– Vi fikk melding om at det brant og at det var mange ungdommer i huset, men at disse hadde kommet seg ut. Da vi kom fram var det fullt overtent på loftet med flammer ut av kvisten og igjennom taket, sier utrykningsleder Jan Olav Lundberg ved Østre Agder Brannvesen avd. Risør.

Raskt inne

Det var seks ungdommer i husert da brannen startet. De ringte selv til brannvesenet, som raskt hadde to røykdykkere inne i bygget. I løpet av 15 minutter var flammene slått ned.

– Vi hadde flere lag med røykdykkere og det tok ca. 30 minutter til vi hadde kontroll og kunne sende tilbake ekstra hjelp som ankom fra Tvedestrand og Arendal.

Lundberg berømmer innsatsen til sine mannskaper.

– De har lagt ned en kjempeinnsats, sier han.

Jan Olav Lundberg (i midten) fremhever innsatsen til brannmannskapene på stedet.

Viktig brannberedskap

I tillegg til at brannen ble meldt inn av personer i huset, ble det nesten samtidig også registrert gjennom kamera som er plasser ved Den hvite flekken.

– De så flammene godt gjennom kamera i Urheia. Så systemene virker. Og jeg håper politikerne skjønner hvor viktig det er med god brannberedskap i Risør. Nå er ikke dette det tetteste stedet på Tangen, men selv her ligger ikke husene langt fra hverandre. Om en slik brann sprer seg til to – tre hus, får man en helt annen situasjon, sier Lundberg.

Han ønsker ikke å uttale seg om skadeomfanget i brannen, utover at andreetasjen er utbrent.

Det virker imidlertid også ganske åpenlyst at det er store skader på resten av huset, blant annet på grunn av vannmengdene som er brukt i slukningsarbeidet.

Har mobilisert krieseteamet

Som følge av brannen har Risør kommune mobilisert sitt kriseteam.

– Vi forstår at ungdommene som var i huset da brannen brøt ut oppfattet dette som svært dramatisk. Risør kommune har nå mobilisert vårt psykososiale kriseteam som står til disposisjon for ungdommene og deres nærmeste. Kommuneoverlegen og representanter for teamet vil først kontakte ungdommene ca klokka 9.00 og avklare hva slags hjelp og støtte de bør ha og selv føler behov for, sier ordfører Per Kristian Lunden.

Han er glad for at brannmannskapene kom tidlig til stedet og fikk kontroll på flammene.

– Jeg fikk orientering om brannen via Østre Agder Brannvesen i dag tidlig. Alle branner i Risør sentrum er dramatiske, men vær- og vindforhold pluss tidlig varsling – blant annet fra våre varslingskameraer – bidro til at brannen heldigvis ikke spredte seg.

Det er foreløpig uvisst hvorfor det begynte å brenne, men det kommer politiets teknikere til å undersøke i løpet av dagen. Etter det iRisør kjenner til skal det være snakk om teknisk feil med et boblebadekar.

Selv om ingen skal ha kommet til skade, er en person sendt til legevakt for kontroll.

Alle de seks ungdommene har sagt ja til et møte med kriseteamet lørdag ettermiddag, og der skal også to representanter fra brannvesenet være med.