Varmt vær og mye besøk har satt tydelige spor i Risør sentrum. I dag våknet byen til at søpla fløt i sentrum.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Heidi Follestad

Det er et gjentagende problem som også gjelder andre steder. Søppelkassene blir for fort fulle, og det er ingen tømmerutiner på plass for sommeren.

– Dette er et todelt problem. Det ene går på at det tømmes for sjeldent og at det ikke er vakt i helgene. Det andre at folk tror det er greit å sette søpla på utsiden når det fullt. Men, dette skjer like mye på Aker Brygge som her i Risør, sier Rolf-Ørjan Høgset hos «In The Same Boat».

Heidi Follestad liker ikke å bli møtt av dette synet på sin morgentur i sentrum.

Frustrerende

Det at man opplever samme problemet andre steder, gjør ikke situasjonen mindre frustrerende. Her i Risør har det vært mange ryddeaksjoner i det siste, hvor både «In The Same Boat», foreninger, privatpersoner, skoleklasser og kronprinsparet har deltatt.

– Det er jo unektelig litt komisk at vi bruker så mye tid og ressurser på å rydde, også skjer dette – hver dag.

Han mer enn antyder at vi nok ikke har noen grunn til å slå oss på brystet med hvor flinke vi er med søppel, og at problemet kommer utenfra.

– Folk tror at søpla kommer fra Asia, men vi finner ikke mye søppel fra Asia langs kysten. Det aller meste vi finner er norsk, og dette er en nok en stor kilde – rett og slett «uhell», sier Høgset ironisk.

Kronprinsparet på søppelrydding med elever i Risør

Ikke greit

I løpet av denne helgen har det blitt fullt både i de nedgravde kontainerne som står ved fergeleiet til MF Øisang, og i de små dunkene rundt om på torvet.

– Det «lekker» søppel fra boksene bortover brygga, sier Høgset, som for øyeblikket ligger til kai her i Risør.

Problemet blir ikke noe mindre av at fugler og andre dyr drar søpla utover, og at det ikke skal mye vind til før søpla havner ut i vannet før noen rekker å rydde den opp.

Vil gjøre Risør til Norges reneste

161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
elektro
spnh-profilann
atletixny