Per Emanuelsen

Hver uke kommer Per Emanuelsen med nye refleksjoner her på iRisør.no.

Per Emanuelsen (66) er prostidiakon, og setter ord på ting i livet. Både de gode hendelser og ting det kan være vanskelig å snakke om. Selv om det ligger i tittelen at stillingen er knyttet opp mot kirken, er teksten ikke ment som noen andakt. Her skal det være noe å plukke opp for alle – uansett ståsted.

Grei skuring

Jeg har nylig lest Tarjei Vesaas sin roman Fuglane. En fascinerende, nydelig og gripende fortelling om Mattis, eller Tusten som han kaltes på folkemunne. En fortelling om en som opplever seg selv annerledes, og som alt blir så vanskelig for når tankene går i kryss. Han ønsker å være normal, og blir stolt når han behersker den kunsten. Derfor vil han framfor alt være Mattis, og blir liten og ynkelig når han kalles Tusten. Han er livredd i tordenvær og gjemmer seg da på utedoen, siden han aldri har hørt at lynet noen gang har slått ned der. Han opplever ofte at samfunnet og de nærmeste ikke forstår han, samtidig som han selv ikke forstår det folk sier og tenker. 

Det er lett å kjenne seg igjen i mange av både Mattis og Tustens redsler, undringer, fantasier og tanker. Tankene går ofte i kryss for han. Nettopp derfor blir han så stolt når han klarer å få sagt noe han synes er godt sagt. Gjerne noe andre har sagt like før. Det er grei skuring det kan han da si.

Han er stolt over det han kan, og får til, selv om det ikke alltid er så innbringende. Som ferjemann er han først og fremst trofast mot seg selv, og gir seg selv en meningsfull hverdag.

Men, han lurer på mange ting, undres over så mangt, og har stor kjærlighet til søstera si, Hege, til skogen og særlig fuglane som lever der.

Så kan undring, kjennskap og kjærlighet være en kilde til glede. Det kan imidlertid ligge et stort spekter av følelser og erfaringer mellom undringen og den tiltakende kjennskapen. Skuffelser og egne ønsker kan fort stjele både gleden og livslysten.

Men, gi alltid kjærligheten mye tid og god plass – det er grei skuring det, ville nok Mattis sagt.

annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
spnh-profilann
atletixny
elektro