Vil du lære litt lokal kysthistorie er Moen stedet å befinne seg til mandag. Barna kan få se ekte sjørøvere, se dukketeater å bygge sin egen strikkbåt.

Tekst og foto: Arvid Lunden

Tradisjonens tro arrangeres Kystens dag på Moen også i år. Nede på området med trebåtbyggeriene vil de søndag ha foredrag om kysthistorie, spille dukke teater og kanskje du til og med blir angrepet av sjørøvere.

– Risør er unik. Ingen andre steder har så stor tetthet av trebåtbyggerier, og med en sånn dag kan vi fremme vår kulturarv. Kystens dag er for å få folk til å se vår lange maritime historie, forteller trebåtbygger Lars Grønvold.

For barn og unge også

Det er flere ting som skjer for å fremme interessen til de unge denne søndagen.

– Vi vil spille dukketeater, barna kan få bygge seg en strikk-båt, og blir det sjørøvershow, sier Grønvold.

Han har noe spesielt i ermet for de som er interessert i motorer.

– Jeg vil anbefale motorinteressert ungdom å komme og ta en titt på den gamle Brunvoll semidiesel motoren som er her. Den sto i kutteren «Statt» som hørte til på Søndeled i mange år. Da «Statt» endte sine dager ble motoren tatt ut og restaurert i Sverge av en ekte entusiast. Siden kom den til Moen. Den vil vi fyre opp på søndag, forteller Grønvold

Gamle Søgne

Ole Jacob Broch ved Risør Trebåtbyggeri har hatt som jobb i vinter å pusse opp passasjer- og godsbåten «Søgne». Båten kan beskues inne i hallen på Moen, og det har vært litt av et prosjekt.

– I 2004 hadde vi den inne og restaurerte forskipet. Nå har vi tatt akterdelen. Det har vært en stor jobb, men spennende. Det er som å grave frem gammel historie, sier trebåtbygger Ole Jacob Broch.

Historien bak Søgne er lang, men interessant.

– Den ble brukt som passasjer-, gods- og skolebåt i mange år, helt fram til for 15 år siden. Jeg skal fortelle litt om det til søndag. Det er en interessant historie, forteller Ole Jacob Broch.

annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
elektro