Risør Trebåtfestival fikk i går påmelding fra båt nummer 100 til årets festival 2. – 4. august. Festivalsjefen regner med det blir venteliste også i år.

Tekst og arkivfoto: Tore Myrberg

Med litt under to måneder igjen, er det fortsatt mange som ikke har meldt seg på. For det er plass til 150 båter under festivalen.

– Det blir stappfullt, så vi kommer til å få venteliste i år som i fjor, sier Kari-Anne Røisland til iRisør.no.

Utvider ikke

Selv om hun er sikker på at det blir venteliste, har festivalen ingen planer om å utvide festivalområdet for å få plass til flere båter.

– Vi hadde 150 båter i fjor, da leide vi inn ekstra med brygger på Solsiden. Brygger som vi la i forlengelsen av de privat bryggene på Solsiden. De båtene som lå der følte seg utenfor festivalområdet og sammen med plastbåtene så det blir ikke til gjentagelse i år.

For nettopp hvordan de som deltar med sine båter opplever det hele, er viktig for festivalledelsen.

– Gjesteopplevelsen er den viktigste for at båter skal komme tilbake så da må vi heller gå ned på antall båter.

Mer attraktive

Røisland opplever stor interesse for å komme med båter, og sier det er viktig for dem at miksen av de forskjellige båttypene er riktig.

– Vi skal være et mangfold av båter og alle er velkommen. Vi er Nord-Europas største og viktigste møteplass for trebåter og kystkultur. Mangfoldet av båter og utstillere i kombinasjon med gode gjesteopplevelser er vår suksess, og båtene strømmer på.

Da nåværende team startet opp med festivalen i 2015, hadde man 40 påmeldte båter på tilsvarende tidspunkt. Røisland mener økningen skyldes at hele festivalen har løftet seg.

– Takket være våre frivillige servicemedarbeidere både på vann og land har vi et godt rykte og er attraktive i valg av arrangementer man blir invitert til gjennom sommeren. Sender med dette en takk til båtmannskapene, regattacrew, kommunens havneverter og hele vårt landbaserte crew som smiler stolt av byen sin og løser oppgavene en etter en gjennom hele festivalen. Det er gjesteopplevelsen vi lever av.Da kommer båter tilbake, de anbefaler oss til nye og ryktene når også de som ikke har vært hos oss på en stund.

Legger puslespill

Med to tredel av båtene påmeldt allerede, kan arrangøren begynne planleggingen av hvor de enkelte skal ligge under årets festival.

– Vi skal starte nå å gå over miksen av båter pr. i dag for å telle total bredde og lengdemeter i forhold til havneforholdene. Det er et puslespill å legge havna, alle båter er ulike og må passe inn på dybde, lengde, bredde, med/uten bauspyd, manøvreringsevne i indre havn o.l. Havnen har sine rammebetingelser i forhold til dybdeforhold og vindretning ved evt. dårlig vær. Så det er nøye planlagt hvem som ligger hvor og hvordan vi pakker havnen. Vi har også strenge krav fra brannvesenet, heldigvis, så det skal også være nok branngater.

Det som også er klart, er at det blir en internasjonal miks av deltagende båter.

– Så langt har vi båter fra Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland, avslutter Kari-Anne Røisland i Risør Trebåtfestival.

Trykk her for å komme til Facebooksiden med bilder av påmeldte båter i 2018

161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
spnh-profilann
elektro
atletixny