Risørbedriften Bosvik AS takker nye, brannsikre glassvegger for at de ser ut til å klare budsjettene for 2018. Ingen andre kan foreløpig komme opp med noe tilsvarende.

Tekst: Tore Myrberg  Foto: Privat / Bosvik

Glassveggene alene har allerede omsatt for rundt 15 millioner kroner, men det er ikke alt. Det spesielle produktet hvor Bosvik AS ligger helt i front er også med på å sikre store kontrakter hvor glassveggene er en del av det hele.

– Sånn som prosjektet med Skien videregående skole. Hele prosjektet for vår del er på noe over ni millioner kroner. Halvparten av dette er innvendig kledning og halvparten er brannsikre glassvegger. Jeg tror ikke vi ville fått sånn som denne kontrakten uten de nye brannveggene, forteller markedssjef Ole Petter Ohlsen.

Høyt tempo

I omfang er det snakk om store arealer med spiler og kledning i atrium og i saler og ca 1200 m2 med glassvegger.

– De fleste av veggene må  holde flammene ute. Mange i 30 minutter, men like mange skal faktisk holde i hele 60 minutter.

Det trengtes ikke på nettopp dette oppdraget, en jobb som har ført til høy produksjon hos Bosvik AS de siste månedene.

– Alt er gjennomført på fire måneder. Vi startet produksjonen en måned tidligere, og det har vært full fart hele tiden, sier prosjektleder Thomas Stifoss.

Ligger i forkant

Bosvik AS har brukt store summer for å få de brannsikre glassveggene klare for produksjon, og nå begynner de å nyte godt av det hele.

– Vi har en stor andel egenproduksjon, der dette produktet er viktig for å holde oppe omsetningen. Det har også gjør at vi har måtte gjøre investeringer, slikt som å kjøpe inn  en ny traverskran for å kunne håndtere tunge glassvegger, sier daglig leder Halvard Skaaland.

Skien videregående skole er bare ett av flere steder man har inngått kontrakter som blant annet innbefatter de omtalte brannveggene.

– Det har mye å si for Bosvik at vi ligger i forkant med et slikt produkt. Mange skoler og offentlige bygg ønsker glassvegger med høy motstandskraft mot brann. Da er våre produkter midt i blinken, sier Skaaland.

Les også denne saken vi lagde da glassveggene var igjennom branntestene som var nødvendig:

Bosvik bygde banebrytende brannvegg

God kombinasjon

Det som har slått så godt an ute blant byggherrer, designere og arkitekter, er kombinasjonen brannsikkerhet og design.

– Det har gjort at mange har blitt glad i våre produkter. Det er hard konkurranse pøå markedet, og det som skiller oss fra de andre er at vi jobber med hardtre. Så designmessig har vi en fordel. I tillegg har vi en forbedret innfesting. Leveransen til Skien er av de største vi har hatt av denne typen produkter, sier Ohlsen.

Uten dette produktet hadde man måtte ta grep. Likevel er ikke dagens situasjon med en konkurransefordel en hvilepute.

– Det vil ta tid før noen tar oss igjen på dette. Jeg vil tro det krever halvannet års arbeid. Bosvik har uansett en strategi om å komme opp med noe nytt også videre for å holde oss i front.

Fikk se løsningene

Stoltheten over det man lager er stor, og tidligere denne måneden var det meste av ansatte ved Bosvik AS på tur til Skien for å se hvordan det hele ser ut når det er montert.

– Det er jo morsomt for oss med et prosjekt som ligger så nært. Og det er mye forskjellig vi har levert til Skien videregående skole. Derfor var det morsomt at Hans Birger Mo, som er produktsjef hos Skanska og kommer fra Risør, tok seg tid til å vise oss rundt, sier Ohlsen.

Prosjektsjef Stifoss tror det er viktig å gi de ansatte en slik opplevelse.

– Så og si alt vi leverer er jo innom oss i Bossvika, og på turen til Skien gikk de ansatte rundt og kjente på produktene de har vært med å lage. Så det å få den muligheten falt veldig i smak. Det er noe annet å stå på et samlebånd i produksjonen enn å få se produktet på plass når det er ferdig, sier Stifoss.

Mer på gang

Brannsikre glassvegger og andre typer kledning gjør at Bosvik AS har jobber en rekke andre steder, og er i ferd med å sluttfører flere kontraktsinngåelser.

– VI holder på å sluttføre byggingen på Kongsvinger vgs., vi holder på å produsere til en skole på Sjetne i Trondheim, mens vi begynner med Raufoss vgs. til høsten. I tillegg har vi sånn som Tønsberg sykehus hvor vi begynner å produsere nå, sier Halvard Skaaland.

Det sier ikke så lite om hvor viktig brannveggene i glass er for framtiden.

– Dette produktet har erstattet nedgangen på vanlig kontorinnredning. Det gjør at vi ser ut til å komme i mål også i 2018. Slike ting er viktig for kontinuiteten og for å holde på arbeidskraft og kompetanse, avslutter Ole Petter Ohlsen ved Bosvik AS.

annonse_Lindal
risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
atletixny
elektro