I Risørs indre havn, er du, jeg og vi så heldige at vi får tilgang til Nordens beste kunsthåndverkere i hele tre dager, 12.- 14. Juli og kun da, i år.

Tekst: Villvin Foto:Arkiv

Vi har mottatt følgende pressemelding fra Villvin og velger å trykke den i sin helhet:

”Hvor lang tid tar det å lage dette smykke, min frue?”

”En halv time, min herre, 30 år og en halv time.”

Dette er fritt omskrevet av en etter sigende sann historie om Edvard Munch. En frue som hadde bestilt familieportrett fnyste av å måtte betale mye penger for en halv times arbeid. Om historien er sann vites ikke, men den gir oss et viktig budskap. Den vitner om den utrettelige innsatsen og kunnskapen kunstnere og kunsthåndverkere innehar. Hvor de år ut og år inn med perfeksjonering utviklinger sitt arbeid, små nyanser, stilendring, utprøving av nytt materiale med mer. Det vitner om en nysgjerrighet, arbeidsmoral, leveringskompetanse og en utviklingsiver få fagområder kan vise til. De leverer alltid i tide. Tenk hvis alle arbeidere hadde slik arbeidsmoral? Det nytter nemlig ikke å komme til Risør 3 dager for sent og si, beklager, jeg ble forsinket i arbeidet med smykkene mine. Eller beklager, symaskina mi streika, jeg må bestille en ny del fra Frankrike, så jeg vet ikke når jeg kan komme. Kunsthåndverkere er løsningsorienterte og finner alltid en løsning for å levere i tide. Så derfor, møt opp og nyt unik kunsthåndverk i Risør, husk på kunnskapen de har opparbeidet seg gjennom materialkjennskapen, arbeidsmoralen og leveringskompetansen når du studerer på det de har laget. Og på toppen av dette finner du kreativiteten.

Glasskunstner fra Oslo kommer nok til markedet også i år

Kortreist, unikt, tidløst og personlig

For Villvin Kunsthåndverkmarked har det siden starten vært et overordnet mål å rendyrke arrangementet som en formidlingsarena for profesjonelt kunsthåndverk. Drivkraften er å formidle kunsthåndverkets unike kvaliteter i en verden som oversvømmes av billige og dårlige masseproduserte gjenstander. Det er den direkte dialogen som er markedets styrke, fordi dialogen skaper en forståelse for hvorfor en håndlaget kopp som har vært brent i ovnen fire ganger, koster mer enn den fra Ikea – og hvorfor et håndlaget smykke, som er tilpasset spesielt til deg, er en unik historie som du bærer med deg hver dag. Vi ønsker å formidle at å velge kunsthåndverk er å tenke kvalitet fremfor kvantitet, som igjen er å tenke miljø. Tendensene i samfunnet viser økt interesse for det ekte, det unike og det kortreise. Flere peker på en renessanse for kunsthåndverket. Vi samler oss om utsagnet: Craft is Cool!

Årets tema:

MED TANKE PÅ BRUK, ”klær og smykker” gjenspeiler utstillerne og aktivitetene på markedet.

Nye utstillere i år:
Markedet fylles fort opp og mange som har vært tidligere ønsker å komme igjen år etter år. Mange gjør det også, slik at du kan få fylt på samlingen din med årets utgave av kunsthåndverket, det kunsthåndverket som har blitt din favoritt. Samtidig jobber vi med utskifting av deltakere, slik at traverne har noe nytt å glede seg over. I år kommer 14 utstillere for første gang til Villvinmarkedet. Ta godt i mot de.

Catwalk.
Det blir vakker og fargerik visning av klær og smykker fra utstillerne under markedet. Vi bruker et knippe av Risørs innbyggere som modeller.

Punktutstilling.
Philipp Spillmann, smykkekunstner, klesdesigner Ingunn Birkeland, klesdesigner Julie Skarland og klesdesigner Liselotte Hornstrup/ vever Lotte Dalgaard har punktutstilling i Villvins vinduer.

Barneverksted.
Forankret i faget gir vi barn en mulighet til å lage et arbeid på markedet. Vi sår et frø i barnesinn tidlig, og de kan bære med seg et minne for livet fra Villvinmarkedet. Barneverkstedet drives av tekstilkunstner Cecilie Windtwood.

Musikk.
Bente Ulleland, med sin vakre vokal gir feelgoodstemning på markedet. Hun har med seg Eivind Rauø Strand på piano og kan høres alle dagene under markedet.

Sparebanken Sørs Villvinpris.
Prisen deles ut på fredagen og er på kroner 20.000. Villvinprisen blir i sin helhet sponset av Sparebanken Sør.

Hjemmeside og facebook
Vi viser til: www.villvin.no

Se filmen om Villvinmarkedet laget av Kvasbø Film i 2016: https://vimeo.com/182221737

Ta kontakt med Tone Lindegaard på telefon 90515106 for ytterligere informasjon.

Velkommen til tre innholdsrike dager med kunsthåndverk – rundt indre havn og på torget i Risør!