Kari-Anne Røisland og Lars Grønvold i Risør Trebåtfestival. Foto: Tore Myrberg

Mange forlot Risør med et smil om munnen etter å ha deltatt på årets trebåtfestival i den hvite by. Også arrangøren går rundt og smiler bredt.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Tre dager med stort sett stekende sol og hardt arbeid, gjør at det er godt for Kari-Anne Røisland og Lars Grønvold å sette seg ned for å fortelle om foreløpig status. Og det hele har gått som planlagt.

– Vi har nådd budsjettet som vi satt, og ser at vi har rundt det samme besøkstallet som i fjor. Helt eksakte tall har vi ikke foreløpig. Så vi er veldig fornøyd med det hele, ikke minst stemningen under årets festival, sier styre leder Lars Grønvold.

Kari-Anne Røisland og Lars Grønvold i Risør Trebåtfestival. Foto: Tore Myrberg

Gode tilbakemeldinger

Den stemningen sitter også båtfolket igjen med etter årets festival. Festivalsjef Kari-Anne Røisland brukte halvannen time av søndagen til å sjekke stemningen blant de besøkende båtene.

– Jeg har gått bryggelangs og ønsket folk hjem. Det har vært mange som har vist tommel opp, og som sier at de kommer tilbake, sier Røisland.

Også hun synes det er har vært en utrolig god stemning de tre dagene det hele har holdt på.

– Kvelden i går var magisk, fastslår hun.

Det var tett med folk under konserten med Trang Fødsel. Foto: Marcus Aanonsen

Trolig i minus

Et skår i gleden er det i det hele. For selv om man har klart budsjettet, så ligger det an til at man går i minus.

– Helt nøyaktig hadde vi et budsjett som la opp til å gå 176 000 kroner i minus. Det ser ut som vi havner et sted mellom å gå i null og til 100 000 i minus, så resultatet er bedre enn budsjettert, sier Røisland.

Med tanke på at man unngikk de store regnskyllene som jager publikum vekk, betyr det også at man må tenke annerledes framover om man skal sikre driften av Risør Trebåtfestival.

– Årets budsjett var forsvarlig, men vi kan ikke fortsette å drive i minus. Derfor skal vi ha strategisamtaler med ordfører, rådmann, ny næringssjef og ny kultursjef.

Leif Nilsen og ambassadør Kenneth Braithwait fant tonen, noe som førte til en lang båttur i Risørs skjærgård. Foto: Tore Myrberg

Falt med en halv million

Mye av det økonomiske grunnlaget forsvant nemlig da man fjernet mange gjerder i 2015, og gjorde festivalområdet mindre.

– Bare for å ha sagt det med en gang, det er ikke aktuelt å sette opp mer gjerder igjen. Men, fra 2014 til 2015 gikk omsetningen ned med 500 000 kroner. Undersøkelser vi har gjort viser at det skyldes gjerdene, sier Grønvold.

Et av resultatene så man blant annet lørdag kveld, hvor det sto en rekke folk rett utenfor gjerdene og fulgte hele kveldskonserten uten å betale 250 kroner for å komme inn.

– Jeg registrerte det samme, og skulle ønske at flere støttet opp om byens arrangement ved å betale, sier Røisland.

Sjekk denne bildeserien som Niclas Halvorsen har tatt fra festivalen:

Trebåtfestivalen gjennom Niclas sin linse

Ambassadøren vil tilbake

En av de tingene som var litt ekstra morsomt i år, var besøket av USAs ambassadør Kenneth Braithwait. Han ble i Risør fra fredag til søndag, og fikk med seg det meste festivalen kunne by på.

– Jeg ble sjokkert da jeg fikk vite hvor lenge han skulle være her. I utgangspunktet tenkte jeg han ville besøke oss i to – tre timer, men så ble han i tre dager. Det var utrolig morsomt. På forhånd hadde jeg lagd et heftig program hvor jeg tenkte han kunne plukke ut ting å være med på, men han ville være med på alt, sier Røisland.

Besøket ble avsluttet med lunsj søndag, og der sa Braithwait klart i fra at han hadde lyst til å komme tilbake.

– Han spesifiserte ikke trebåtfestivalen, men sa at han kommer tilbake til Risør med familien sin, sier Røisland

risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
annonse_Lindal
elektro
atletixny
spnh-profilann