Per Emanuelsen

Per Emanuelsen er vår fast skribent som gir deg en refleksjon med på veien til trøst, oppbyggelse eller ettertanke. Her er ukens refleksjon:

Fiskeren Markus             

I år er det 100 år siden Gabriel Scotts Kilden, eller brevet om fiskeren Markus kom ut. I den forbindelse har Gabriel Scott selskapet utgitt en praktutgave av boka. Den er rikt illustrert av Arvid Bergstøl, og har forord av Per Arne Dahl. Ei lettlest og vakker bok.

Fiskeren Markus har alltid inspirert og fasinert meg og mange. Med sitt enkle liv og sine nøkterne krav til komfort og velstand setter han en standard og mal. Denne er ganske annerledes enn den folk flest lever etter i dag. Markus trives i det enkle, usminkede og hverdagslige. Glede finner han i skaperverket, i å studere livet i lufta, på landjorda og til vanns. Han undres over at ikke skaperverket blir mere verdsatt enn det blir, og at endatil noe så hverdagslig som en sko kan bli mer lovprist enn selve skapelsen. Han undres over så mangt, men synes i bunn og grunn at han har det så inderlig godt.

Markus er på mange måter et forbilde og en veiviser inn i nøysomhetens, takknemlighetens, undringens og gledens rike. For å si det med Markus sine egne tanker:  «For nøisomheten er lykkens vugge, den nøisomme har det opplatte sinn, den dype muld og det klare øie som liksom gjenspeiler allnaturen og opptar i seg alt vakkert og godt uten å spørre om verd og rang. Se derfor kjenner den nøisomme gleder som den fordringsfulle ikke vet om, derfor har han så mange av dem og ser så meget lyst i det små. Derfor blir gleden så varig i ham …»

Det er viktig å finne gode kilder som en kan øse av. Kilden er en av bøkene i norsk litteratur som det er blitt sitert aller mest fra de siste 100 år. Og fiskeren Markus takket hver dag for livet.

risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
elektro
spnh-profilann
atletixny