Geir Arnesen bruker sin kunnskap innen ølbrygging til å skape sin egen arbeidsplass. Firmanavnet, Alulu Konsult, har han hentet over 4000 år tilbake i tid.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Det er lørdag ettermiddag og strålende solskinn over Risør. I andre etasje hos Sørlandsporten Næringshage sitter det likevel en mann og jobber hardt. Alt for å få Alulu Konsult til å bli en solskinnshistorie.

– Jeg har hentet firmanavnet mitt fra den som går for å være den første profesjonelle ølbryggeren. Det er funnet en steintavle som er en kvittering på at noen har kjøpt fem liter øl av ølbryggeren Alulu. Da snakker vi om 2050 før Kristus, sier Geir Skjevling Arnesen.

Lager konsepter

Arnesen kjenner miljøet innen ølbrygging godt, og nå satser han for fullt på å prosjektere automatiserte tappeløsninger for drikkevarer på boks, flaske eller bag in box.

– Jeg har startet med dette på grunn av min kontakt med en venn i Sandefjord innen sammen bransje. Vi samarbeider, og har et konsept som hjelper små og store drikkevareprodusenter.

Det hele skjer i konkurranse med andre innen samme område, men Arnesen og kompisen har en stor fordel.

– Det vi gjør annerledes er at vi har en komplett løsning, og at vi i tillegg kan implementere det utstyret kunden allerede har. Da slipper de som bruker oss å shoppe mange forskjellige steder for å få alt på plass.

Langsiktig horisont

For å få et stort nok marked, har de kastet øynene på hele Norden. For i Norge finnes det ikke mer enn rundt 200 registrerte bryggerier.

– Og av disse er det veldig mange som driver småskalavirksomhet. Så kanskje ti prosent er potensielle kunder. Med Norden får vi et større marked, og det er egentlig ikke begrensing med at vi må holde innenfor der heller, sier Arnesen.

Som konsulent kommer han inne på et tidlig tidspunkt, noe som gjør at inntektene for Alulu Konsult ligger litt fram i tid.

– Det er både en lang beslutningsprosess hos de som skal kjøpe tappeutstyr, og lang leveringstid på utstyret. Ofte kan det gå opp til ett år. Så det tar tid å bygge firmaet fra bunnen.

Viktig hjelp fra NAV

Av den grunn vil Geir Arnesen skryte av mulighetene han har fått gjennom NAV. Hjelp som har vært helt nødvendig for å komme i gang.

– Vi snakker jo om at inntektene begynner å komme første eller andre kvartal i 2019. Gjennom NAV får jeg dagpenger under etablering, noe som er avgjørende. Da har jeg tid til å få økonomi nok i selskapet til å lønne meg selv. I mellomtiden har jeg dagpenger.

Dette er et tidsbegrenset opplegg, men varer lenge nok til at Arnesen regner med å ha fått firmaet opp på det nivået han trenger for å leve av inntektene.

– Innen juni neste år må jeg stå på egne bein. Selv har jeg februar som deadline, og sånn det ser ut nå vil det gå bra.

Inn i næringhagen

Andre viktige støttespillere er Risør kommune og Sørlandsporten Næringshage.

– De har sørget for at jeg har fått et etablererkontor i næringshagen. For meg som har jobbet mye alene de siste årene, gir det mye ekstra å kunne være i et miljø framfor å gjøre alt fra kjøkkenbordet.

Med etablererkontor får Alulu Konsult dekket inntil 75 prosent av kostnadene ved å ha et kontor i næringshagen for en periode. I tillegg til det sosiale, gir det nærhet til kompetanse.

– Det er mange på huset som sitter på kompetanse som er nyttig. I tillegg er jeg målbedrift og blir fulgt ekstra opp med det. Jeg anbefaler andre som starter for seg selv til å sjekke ut dette med etablererkontor.

Ølsmaking og kurs

Som konsulent med lang erfaring rundtøl og brygging, er også ølsmaking og kurs blant tingene Alulu Konsult tilbyr. Dette handler om at Geir hadde lyst til å fortsette med noen han allerede har holdt på med i flere år.

– Det handler om å spre det gode budskapet. Dette handler om kurs og ølsmaking for alt fra restauranter til utdrikningslag og vennegrupper. Opplegget jeg bruker passer for alt fra 8-10 personer og oppover.

I tillegg til å ha det hele som jobb, er ølbrygging også hans store hobby.

– Nå er jeg tilbake i garasjen og produserer for meg selv. Der går det i forskjellige smaker, alt etter sesong. Jeg har brygget øl med smak av grønn te og tang, og det var vellykket. Og jeg har i lang tid gått med en oppskrift i hodet om en brown ale med shiitake-sopp. Den har jeg lyst til å få prøvd ut, avslutter Geir Skjevling Arnesen.

161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
atletixny
elektro