Tar amerikansk politikk inn på Brygga

Knut Henning Thygesen

Forfatteren av boka «Bernies USA, ikke bare Trump» kommer denne mandagen til Brygga restaurant i Risør. Det er Rødt i Risør som har fått Reidar Strisland til Risør.

Tekst: Tore Myrberg

Rødt har kalt det åpne møtet for «Trumps USA?», og Knut Henning Thygesen mener det er viktig at vi følger med på hva som skjer over dammen.

– Den politiske utviklingen i USA er utrolig viktig for oss. I generasjoner har amerikansk kultur, økonomi og politikk påvirket norske forhold. Amerika her nesten like mange etterkommere fra nordmenn som dagens innbyggertall i Norge. Og for Risør, som har så tette bånd til USA, særlig etter den store utvandringen for hundre år siden, sier Thygesen til iRisør.no.

Flere sider

For mange virker den amerikanske politikken med Trump skremmende. Det er imidlertid ikke Trumps politikk forfatter Strisland skal snakke om.

– Det finnes også, som alltid, flere sider ved USA. Og det er det andre USA Strisland skal snakke om. Den progressive, demokratiske bevegelsen rundt Sanders. Kan vi igjen lære noe fra USA, spør Thygesen.

Da Strisland under forrige valgkamp i USA skjønte at en demokratisk sosialist hadde vind i seilene som presidentkandidat, reiste han over og fulgte aktivistene som jobbet for Sanders.

– Han besøkte 15 stater for å ta pulsen på den nye bevegelsen. Det ble bok av det, og nå kommer han til Risør med boka!

Historien om folkebevegelsen

”Dette er den fantastiske fortellinga om hvordan den ukjente snekkeren, senatoren og sosialisten Bernie Sanders nesten klarte det umulige – å bli demokratenes presidentkandidat i USA» skriver tenketanken Manifest om boka som har fått god mottakelse i Norge.

– Men enda viktigere – det er historia om folkebevegelsen rundt Sanders, som fortsetter å vokse i styrke, og som har større mål enn å få valgt en progressiv president: å forandre det amerikanske samfunnet, sier Thygesen.

Bernie Sanders og det nye USA er en historie om et land i stor endring.

– Bak de daglige nyhetene fra en sterkt høyreorientert og uberegnelig president Trump, øker oppslutningen om venstresiden, særlig blant unge amerikanere. Kan de inspirere oss i dag, slik amerikansk kultur og politikk i mange generasjoner har gjort?

Åpent for alle

For Risør har båndene til Amerika historisk vært nære, både gjennom de mange sjøfolks besøk i landet og utvandringen. Mellom 1873 og 1932 utvandret nesten 1600 mennesker fra Risør til Amerika.

Etter bokpresentasjonen håper arrangørene på diskusjon om Bernie Sanders, USA og progressive bevegelser i vår tid. I tillegg sier Thygesen at det også er lov å stille spørsmål om hva Risør Rødt står for under møtet.

– Risør Rødt arbeider nå for å stille liste i Risør, og spørsmål om partiets politikk er velkommen. Samtidig er det viktig å understreke at møtet er åpent for alle uansett politisk tilknytning, avslutter Knut Henning Thygesen.

annonse_Lindal
risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
elektro
atletixny