Har fortsatt en stor jobb å gjøre med søppel

Selv om det på enkelte steder så bedre ut en før under søppelaksjonen i Risør tidligere i høst, er situasjonen langt fra bra. Det betyr nye ryddeaksjoner.

Tekst og arkivfoto: Tore Myrberg

I flere år har man gjennomført ryddeaksjon på havbunn langs bryggekanten i Risør. Leder for aksjonen fra Risør Undervannsklubb sin side er Håkon Sandvik.

– Det er mye søppel igjen. Vi har nettopp hatt en evaluering sammen med Wieger van Brunschot på akvariet, og vi vil søke om en aksjon også neste år, sier Sandvik.

Veldig godt samarbeid

Han tror det er viktig å øke bevisstheten enda mer blant folk flest når det gjelder hvor mye søppel som er kastet på havet.

– Vi har et veldig godt samarbeid med akvariet, og det er bra. For vi må få opp folks bevissthet rundt dette. Og det er viktig å si at det er søppel igjen. Det ser vi når vi dykker og det er også dokumentert på film.

Blant annet håper Sandvik man kan få hentet opp både dekk og bilbatterier.

– En del ting er dumpet på sjøen i en tid hvor de ikke visste hvor miljøfarlig det er. Bildekk blir etter hvert til mikroplast, og jeg har hørt at bilbatterier trenger 600 år før de er borte. Dette er ting vi vet det ligger en del av i Risør.

Innfører plukkeplikt

For en klubb som bruker havet til sine naturopplevelser, er det helt nødvendig å tenke over problemene søppel skaper. Håkon Sandvik sier medlemmene i undervannsklubben framover skal være mer bevisste, og håper andre følger etter.

– Når vi er ute og dykker skal vi ha med oss søppelsekker for å kunne plukke litt der vi er. En liten innsats hver gang på land ved der vi skal dykke. Og finner vi noe under vann, så tar vi med oss det opp fra havbunn. Dette er jo noe alle kan gjøre når de skal på tur, enten det er i skjærgården eller andre steder. Ta med dere en lite pose for å plukke litt søppel.

Han tror mange allerede er blitt flinke til nettopp dette, men at enda flere burde følge deres eksempel.

– Om alle gjør det til en vane å ta med seg litt, vil det hjelpe mye.

risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
annonse_Lindal
elektro
atletixny