Lukket åpning for «ÅPEN/STENGT» på galleriet

Det er en utstilling til ettertanke som åpner hos Galleri Nylund Larsen førstekommende helg. Nettopp derfor blir det en litt spesiell åpning forbeholdt damer.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Malerier av Inger Lise Solberg og skulpturer av Liv Haugland er på plass foran fredagens lukkede åpning. Der må man være kvinne og påmeldt for å være med.

– Kunstnerne vil dele raust sine tanker og følelser med rundt egen kunst, og vi håper det kan bli en kveld med åpne og gode samtaler om psykisk helse og uhelse i hverdagen. Ved å dele bidrar vi et rausere samfunn. Magien skjer når man åpner det som var lukket, forteller Heidi Nylund Larsen.

Heklet nevrosene

Begge de to kunstnerne har sterke historier å dele. Historier som både får fram tårer og latter.

– Det handler om å få ut galskapen på en trygg måte og som man kan le av, men hvor det ligger noe alvorlig bak, sier Liv Haugland når hun skal beskrive kunsten hun stiller ut.

Og det er vanskelig å vite om man skal smile eller gråte når skillelinjene mellom det trygge og vanskelige ikke er så tydelige.

– Jeg har heklet nevrosene mine, og det blir spennende å se om jeg blir kvitt noen. Det er slik med min kunst at når det blir tredimensjonalt er det litt mer alvor i det.

Gir balanse

For Inger Lise Solberg er kunsten med å balansere livet. For det er alvorlige ting hun holder på med i jobbsammenheng.

– Jeg jobber i rusorganisasjonen Alarm, som er for rusbrukere og pårørende. Likevel vil jeg ikke si at malingen er relatert til jobben. Maleriene er en drøm fra jeg var ung, og som jeg ikke fikk begynt med før jeg hadde passert 40 år, sier Solberg.

Hun synes det er spennende med en lukket åpning for kvinner.

– Jeg tenker at da kan folk åpne seg mer over det vi stiller fram av kunst.

Noe for følelsene

Fra lørdag er utstillingen åpen for alle, og her er det virkelig noe å bruke følelsene på uansett om man er kvinne eller mann.

– Alle kunstverkene forteller historier fra vårt indre: de handler om å være inneslutta, redsel, lengsel etter å åpne seg og dele, fasader og det å være ekte og hele seg, sier Nylund Larsen.

161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
atletixny
elektro