Petter Uteligger berørte alle med sin egen raushet

Du kunne høre en knappenål falle da Petter Nyquist snakket til to fullsatte saler under inspirasjonsdagen i Risørhuset onsdag.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Med sine egen historie viste han vei for nye tanker hos mange. For raushet handler om å møte verden med et åpent og positivt sinn.

– Det handler om å gi, og det å prøve og bidra. Det å være inkluderende. Bry seg om de menneskene vi har rundt oss. Om det så er noen du ikke kjenner eller kjenner. Det å ikke gå forbi folk. I hvert fall ikke folk som sitter på gata, sier Nyquis til iRisør.no.

Lærte ekstremt mye

Det å sitte på gata å merke folk gå forbi uten å ville ofre deg et blikk, er noe han selv har opplevd – om enn frivillig. Derav ble vi alle kjent med Petter Uteligger, og alle hans venner.

– Jeg lærte ekstremt mye på veldig kort tid. Først og fremst lærte jeg ikke å dømme folk ut i fra utseende og omgivelser. Men, også den rausheten jeg ble møtt med. At folk ville dele, de ville vise sin hverdag, de tok vare på meg også. For de så at jeg trengte hjelp der ute.

Hele opplevelsen ga ham nye verdier, og har endret Nyquist som person.

– Jeg lærte mye om meg selv og alle de fordommene jeg hadde. Og kanskje om holdningene jeg hadde hatt tidligere om folk i utfordrende situasjoner. Så det har gjort mye med meg som person. Mitt syn, holdninger og verdier, ting som faktisk er viktige.

Like mye her

Som uteligger i 52 dager i Oslo, fikk Petter Nyquist merke hva et hardt gateliv gjør med kropp og sinn. Han tror det er like vanskelig å havne på utsiden av samfunnet i en liten by som Risør.

– Det er forskjeller og likheter. I Oslo er ting mer synlig. Det som har med rus å gjøre er synlig fordi det er flere. Det kan være vanskelig i en liten by. Slik jeg opplever Risør av mitt besøk i dag er at alle kjenner alle. Det er noe som kan gjøre det langt verre, ved at det går mye prat.

Fordelen med en liten by er at det også kan være lettere å se nettopp de som trenger raushet framfor fordømming.

– Det kan gjøre at de blir tatt mer vare på. Samtidig er det slik med rusproblemer at det vi ser på gata nok er den minste delen av det som skjer. Det meste foregår bak veggene. Og det er nok like mye av det her som det er i Oslo og andre steder.

Les også:

Fikk stående applaus for sin raushet

Besøkte No.14

Likevel er Nyquist rask med å skryte av den hvite by, en by han faktisk aldri har besøkt tidligere.

– Det er veldig kort jeg har vært her. Risør virker som et utrolig flott sted. Sjarmerende sørlandsidyll, egentlig merkelig at jeg ikke har vært her tidligere.

En av opplevelsene han tar med seg videre, er et besøk han var med på mellom de to foredragene han holdt.

– Jeg var så heldig at jeg fikk være innom det som heter No.14 og så på det tilbudet. Det er jo ekstremt inkluderende, og er et veldig bra tiltak. Men, her som andre steder har vi fortsatt en lang vei å gå for at folk skal bli hørt. Folk som har utfordringer på det psykiske plan eller kanskje er litt annerledes.

Tydelig budskap

Hvordan skal så folk kunne bidra til et varmere samfunn hvor alle føler seg inkludert?

– Jeg tror mye av det handler om å bygge gode relasjoner og viktigheten av det. Det er ikke noe hyggelig å høre om mennesker som føler de er alene. Det behøver ikke være nødvendig verken i Risør eller andre steder at folk skal sitte å føle på at de ikke har noen å være sammen med eller at noen bryr seg om dem. Jeg tror ingen har lyst til å sitte med den følelsen. Vi er alle på jakt etter å være en del av noe.

I bunn og grunn tenker han at dette går på å være raus og åpen.

– Akspetere og respektere de som er i annerledes situasjoner i stedet for å skyve det unna. Alle kan bidra på en eller annen måte. Det handler om å være åpen mot alle typer mennesker, avslutter Petter Nyquist.

risor-baatsenter-forslag
annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
atletixny
elektro