En av årets mest omtalte filmer er utvilsomt «Mordene i Kongo». Med tilknytning filmen har til østregionen, er kinosjef Elen Lauvhjell spent foran premieren.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Filmen bygger på Joshua French og Tjostolv Molands opplevelser i Kongo, som jo endte med en tragisk utgang for Moland. Han kom fra Vegårshei, noe som gjør kveldens filmvisning mer personlig for mange.

– Det er klart dette er en film som kanskje berører oss litt ekstra her i vår region hvor det er små forhold og «alle kjenner alle» som det heter. Og så er det jo uansett et sterkt drama og en biografisk framstilling av to unge, fryktløse menn og en uløst mordgåte, sier Elen Lauvhjell til iRisør.no.

Mange nysgjerrige

Fortsatt verserer det mange myter, spekulasjoner og rykter om kongosaken, som jo fikk hele verdens søkelys. Lauvhjell tror derfor det er flere enn henne som er spent på filmen.

– Jeg tror det er mange som er nysgjerrige på filmen nettopp av de grunnene jeg allerede har nevnt. Men, også fordi det er solide skuespillere og en dramatisk fortelling, hvor den biografiske tilnærmingen muligens tiltrekker et mer voksent publikum som jeg håper kjenner sin besøkelsestid.

Selv har hun ikke fått sett filmen i forkant, og kan sånn sett ikke gi oss sitt inntrykk av den.

– Jeg har dessverre ikke fått sett den ennå, siden jeg gikk glipp av filmtreffet i oktober i år. Men, den ble presentert på det forrige treffet før den var ferdig, og vi som satt i salen skjønte at dette kan bli en veldig god film. Jeg syns dessuten den er utrolig bra «casta» med hovedrolleinnehaverne Aksel Hennie og Tobias Santelmann som henholdsvis Joshua French og Tjostolv Moland.

Kommer på kinodagen

Hvor lenge den vil gå i Risør, avgjøres av om filmen treffer publikum. Lauvhjell både håper og tror mange vil se «Mordene i Kongo».

– Det er jo også en Kinoklubbfilm, som gir halv pris til medlemmer. Sånn sett er det flere grunner til at jeg kan ha gode forhåpninger til besøket. Den vil nok gå en stund, men det avhenger litt av om den blir godt besøkt. Første helga er alltid en god indikator på det.

Samtidig kan hun røpe at filmen også blir en del av «Den store kinodagen» lørdag 3. november.

– Da får alle muligheten til å se den der til halv pris, som en av av mange kvalitetsfilmer den dagen.