Svein Schøgren

Svein Schøgren er prostidiakon i Aust-Nedenes prosti, og skriver ukentlige refleksjoner hos iRisør.no og i Åmliavisa. Her er ukens refleksjon:

Åpen dør og lys i mørket

Så var det desember og mørketida slo til for alvor. Da er det gildt å tenne julelys i busker og kratt. Jeg tok litt av, med lyskjeder på hus og anneks. Litt snurt måtte jeg plukke ned litt igjen. Men lys i mørke har det blitt.

Tradisjon; Den første adventskalenderen ble utgitt i 1947. I starten var det fine bilder bak hver luke. Så kom det plast og sjokoladefigurer. Men jeg måtte runde 60 år, før jeg fikk pakkekalender. Den var fra bonusdatter Sara. Her snakker vi ikke om en sjokoladefigur bak ei pappdør, men ei hel eske med de lekreste godbiter i. Kaloriene tar vi i januar.

Tradisjonen har tatt helt av og er blitt en del av julehandelen. All verdens tilbud er skjult bak 24 dører. Reiser, mat og underholdning. Mange husker TV-seriene Jul i Skomakergata og The Julekalender.

Åpen Dør; Den mest originale adventskalenderen finner du i Tvedestrand. Prest Eckhard starta det for tre år siden. Her åpnes ikke kun dørene i pappkalendere. Nei, hver kveld kan du åpne døra til et hjem, med levende mennesker i. Hvem som helst kan gå på besøk, gjerne til noen du ikke har vært hos tidligere. Før i tida gikk folk stadig vekk på uventa besøk, men den terskelen har blitt mye høyere i vår travle tid. Vi vil jo ikke trenge oss på folks privatliv. I desember kan du benytte anledningen til å bli kjent med nye, spennende mennesker.

365 uåpna dører; Tenk om dette kunne bli en tradisjon, som varte hele året. At vi ble flinkere til å stikke innom hverandre for å ta en god prat. Men du må våge deg ut av den kjølige komfortsonen. Bank på og vips så er du inne i varmen.

La advent 2018 bli en ny start. Helårskalenderen for 2019 har 365 uåpna dører. Tenn gjerne julelys for noen hele året.

Svein Schøgren, prostidiakon