Risør skolemusikkorps ante fred og ingen fare da de holdt sin årlige nisseparade gjennom Risørs gater i snødrevet lørdag.

Tekst og foto: Tore Myrberg

Og det var da heller ingen fare som ventet dem på torvet, men tvert i mot en positiv overraskelsen

I sist formannskap ble det nemlig avgjort at Risør skolemusikkorps skulle få Risør kommunes kulturpris for 2018.

Til stor jubel fra et vinterkledd publikum ble prisen på 15 000 kroner delt ut av ordfører Per Kristian Lunden, som kom med denne begrunnelsen:

Risør kommunes kulturpris 2018

Formannskapet i Risør kommune har kommet med en enstemmig innstilling til mottaker av Risør kommunes kulturpris for 2018. Det var foreslått mange gode kandidater som alle var verdige mottakere av prisen, men til slutt falt formannskapet ned på årets vinner.

Risør kommune deler hvert år ut en kulturpris for utført innsats innen kulturlivet. Prisen gis til enkeltpersoner, grupper eller foreninger og institusjoner, amatører eller profesjonelle som har sin aktivitet i Risør kommune. Prisen er 15 000 kroner.  Kulturprisen ble første gang delt ut i 1980 og listen over prisvinnere er et ”hvem er hvem” i Risørs kulturliv i vår nære historie.

Årets prisvinner er en institusjon i kulturlivet. Vi deler prisen ut til en gruppe som er en del av en bevegelse som har gledet og rørt Risør, Norge og hele verden. Årets prisvinner i Risør er 70 år i år. Den er uten hentydning til alderens på utøverne, men institusjonen som ble etablert i Risør for 70 år siden.

Det var Mads Victor Norman som i 1948 først foreslo å danne denne institusjonen i Risør. Og slik ble det. Bare for gutter og ingen jenter – for det var ingen tradisjon for at jenter deltok den gangen. Etter noen år, i 1952, vedtok styret å danne en støtteforening, nemlig Mødreforeningen. Det var med andre ord damene som trådte til og gjorde alt det som trengtes hjelp til. Etter hvert skiftet Mødreforeningen navn til en mer nøytral venneforening. Og jentene kom med på like linje med guttene i alt dette institusjonen drev med.

Mødreforeningen og venneforeningen ble en svært viktig støttespiller, akkurat slik alle støttespillere er i dag. Det er utrolig mange mammaer og pappaer, som drar dette lasset sammen, så denne dugnadsgjengen skal også ha en stor takk, kanskje for at vi i det hele tatt kan feire jubileum og kulturprisen.

Årets kulturprisvinner er noe av det beste Risør har og står for. Det dreier seg om historie og tradisjoner som føres inn i vår tid og videre i framtida. Prisvinneren bruke byen, noen ganger til hverdags, men ofte til fest, feiring og høytider. Nøkkelen er engasjement, evnen til å yte noe ekstra, gleden av å gjøre noe sammen, alltid ha troen på å bli bedre, evnen til å stå opp veldig tidlig på 17. mai og talentet til å kunne gå i takt – i alle fall sånn noenlunde.

Kulturprisen i år er en pris til mange; utøvere og støttespillere. En kulturbærer og et framtidshåp. Risør kommunes kulturpris for 2018 tildeles Risør Skolemusikkorps.

annonse_Lindal
risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
atletixny
elektro