Nesten 1 av 2 mener det drikkes for mye rundt barn på nyttårsaften

Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Denne pressemeldingen kommer fra organisasjonen Av-og-til.

Nesten 1 av 2 mener det drikkes for mye rundt barn på nyttårsaften

– Ikke la årets siste dag bli en dag med vonde minner for barna, råder Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra alkovettorganisasjonen Av-og-til oppgir nesten halvparten at de mener det drikkes for mye rundt barn på nyttårsaften.

– Desember er den måneden vi kjøper mest alkohol, og nyttårsaften er for mange selve kronen på verket. Da skal vi slå på stortromma. Samtidig er dette en dag hvor barna får være ekstra lenge oppe, og får med seg mer av festen. Da må vi gjøre det vi kan for at de også får gode nyttårsminner, sier Eriksrud i Av-og-til.

Hun er opptatt av å minne om at beruselse oppfattes ulikt hos barna enn hos oss voksne.

– Effekter av alkohol som vi gjerne setter pris på, for eksempel at vi ler mer, snakker høyere eller blir litt røde i kinna, kan oppleves mer ubehagelig for barna. De ønsker seg foreldre som er forutsigbare og oppfører seg som de pleier, sier Eriksrud.

Hun tror nyttårsaften kan være en kveld der barna setter ekstra pris på å klemme litt ekstra hardt i mamma eller pappas hånd:

– Nyttårsaften kan i seg selv være litt skummel. Det er raketter, smell og kan noen ganger oppleves litt kaotisk. Om mamma eller pappa i tillegg drikker på en sånn måte at det blir ubehagelig, kan det som skulle være koselig oppleves vondt. Samtidig handler det om sikkerhet. Fyrverkeri innebærer alltid en risiko. Derfor er nyttårsaften en dag hvor det er ekstra viktig å være klar i hodet.

Hun avslutter med en oppfordring til barnefamiliene.

– Husk på barna også på nyttårsaften. De kan ikke gå hjem fra festen når de synes stemningen blir dårlig, men er helt prisgitt hvordan vi voksne oppfører oss. Sørg for å gi dem gode og fine minner fra årets siste dag. Tenk over hvor mye du drikker, så barna slipper, råder Eriksrud.

Statistikk

Mener du det drikkes for mye alkohol på nyttårsaften med barn til stede?
    Landsdel
Total Akershus/Oslo Hedmark/Oppland Sør-Østlandet Agder-Rogaland Vestlandet Trøndelag Nord- Norge
Antall 1155 271 65 206 150 207 120 136
Ja 47 % 45 % 32 % 54 % 45 % 49 % 39 % 53 %
Nei 25 % 25 % 25 % 20 % 32 % 22 % 37 % 21 %
Vet ikke/Ingen formening 28 % 29 % 43 % 26 % 23 % 29 % 23 % 26 %

Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Av-og-til i november 2018. 1155 respondenter mellom 18 og 88 år er intervjuet.
Grønt – signifikant høyere
Rødt – signifikant lavere

annonse_Lindal
risor-baatsenter-forslag
161015_215x215_irisor_hrbildeler
elektro
atletixny