Itt`no knussel – je tek dom alle sju

Svein Schøgren

Svein Schøgren er prostidiakon i Aust-Nedenes prosti, og skriver ukentlige refleksjoner hos iRisør.no og i Åmliavisa.

Itt`no knussel – je tek dom alle sju

Marte Svennerud bodde i ei bygd i Norge, i ei tid da kvinnene ikke hadde stemmerett. Men Marte holdt hele bygda i sine tøyler, og ble ansett som en av bygdas beste menn. Hun var tøff i forretninger, men hadde også et stort hjerte. Kunne folk betale for seg, drev hun inn gjelda til siste øre. Men om folk var ute av stand til å betale, sa Marte Svennerud: «Itt`no knussel» og slo en strek over hele regninga.

Rausheten toppa seg da Marte adopterte en foreldreløs barneflokk. De sto i fare for å bli splitta opp og sendt på barnehjem. Da sier den myndige dama; ”Itt`no knussel, je tek alle sju.”

Historier om uskyldige barn, som lider urett, gjør inntrykk på oss. Lege Hanne Heszlein-Lossius har skrevet en sterk og rystende rapport om flyktningbarna, på øya Lesbos i Hellas. Hun beskriver umenneskelige forhold. Hun kritiserer norske myndigheter for ikke å bidra til at flere barn får et verdig liv. I min ukompliserte hjerne ser jeg for meg Erna skride inn i flyktningeleiren og så roper hun på Bærgensk; Ikke noe knusæl, eg tar hele barneflokken, eg.

Så enkelt er det selvsagt ikke, for på Lesbos er det ikke sju barn, men tusenvis. I nyttårstalen sa Erna at Norge trenger flere barn. Hvorfor ikke starte en gedigen fosterhjemsaksjon for barna på Lesbos, der målet er at hvert norske hjem tar i mot et foreldreløst barn? Snakk om integrering.

Millioner av mennesker lever i frykt for framtida. Noen har kanskje spilt bort vinnerloddet sitt underveis. Men mange barn har aldri fått et vinnerlodd. For dem er Norge som å komme til Svennerud gård, eller til Himmelriket.

Vi har akkurat feira Frelseren, som ble født i en stall. I sangen; ”Jeg er så glad hver julekveld”, synger vi; ”Nå bor han høyt i Himmelrik og er Guds egen sønn. Han passer alltid på de små og hører deres bønn”.

Hvis det var han som styrte i bygder og byer, ville han nok sagt som Marte Svennerud: Itt`no knussel. Je tek dom alle sammen…

Svein Schøgren, prostidiakon

annonse_Lindal
161015_215x215_irisor_hrbildeler
risor-baatsenter-forslag
atletixny
elektro